Et enkelt liv

Jeg kunne se meg selv i denne bussen for noen år siden. Foto: Pixabay
Jeg kunne se meg selv i denne bussen for noen år siden. Foto: Pixabay

Jeg var fascinert av minimalisme for noen år siden, og fulgte podcasten The Minimalists med Joshua Fields Milburn og Ryan Nicodemus. De hadde også en blogg og en dokumentarfilm der de diskuterte hvordan vi kunne få et mer meningsfullt liv ved å eie mindre. Jeg drømte også lenge om å eie et mikrohus, men forstod raskt at det var urealistisk av flere grunner.

Prisen var for det første ikke mikro. Jeg har sett dem ned til 900 000 kroner, men det er en rekke hindringer. Finansiering kan være problematisk for enten det er snakk om et hus, en bil eller en båt må du forberede deg på en lang kamp mot byråkratiet. Det blir absolutt ikke oppmuntret til en alternativ livsstil i semi-sosialistiske land. Den ultimate drømmen min hadde forøvrig vært et trehus (et hus oppe i et tre) eller en VW buss fra 1960-tallet. Virkeligheten treffer meg etter hvert når jeg dagdrømmer, for det går opp for meg at jeg er for gammel for det nå. Jeg er derimot ikke for gammel for en enkel livsstil. Jeg tror enkel passer meg bedre enn minimalistisk. Det er ikke det at jeg ikke vil eie noe, men jeg vil være mer selektiv med hva jeg eier. Jeg vil for eksempel ha en god del bøker og musikk.

Minimalisme sier at du skal bare ha det du virkelig trenger, mens alt annet er rot. Jeg foretrekker å tenke på det som tilfører livet mitt noe positivt. Det betyr ikke at jeg avstår fra å kjøpe noe bare for holde meg til regelen om å eie mindre. Jeg liker å eie ting som gjør livet mitt bedre. Det ville ikke ha gjort livet mitt noe bedre hvis jeg kastet ut bøkene mine, eller hvis jeg ikke brukte en del penger på kunstutstyr (for det meste til dattera mi), eller helsekost (mat er medisin for oss, og det er dyrt), men jeg er likevel omhyggelig med hva jeg velger. Jeg kjøper bare bøker jeg vet jeg kommer til å lese flere ganger. Forfattere som C. J. Cherryh, Sheri Tepper, Ursula Le Guin, Isaac Asimov, Orson Scott Card og Rick Riordan er trygge kjøp for min del.

Jeg liker også science fiction og fantasy brettspill, og følger det samme prinsippet der. Jeg bor i en liten leilighet og kan ikke kjøpe alt jeg liker. Økonomien min setter uansett en naturlig stopper for hvor mye jeg kan kjøpe, så overforbruk har aldri vært et problem for min del. Jeg synes likevel det er bemerkelsverdig å se at det ofte koster mer å eie mindre, enten vi teller i penger eller innsats. Jeg skulle ønske livet kunne være så enkelt som i de naive drømmene jeg hadde for 30 år siden. Det er nok for seint for det livet, men jeg kan fremdeles få et enklere liv. Jeg trenger ikke nødvendigvis den fineste bilen, som jeg mener er Volkswagen Type 1 og 2 (boble og buss), eller et magisk hus i et tre, men jeg kan likevel bygge et meningsfullt liv, selv i den blokkleiligheten jeg bor i for tiden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s