Ei bok å leve i

Netflix fungerer som Star Trek-kanalen min. De har en imponerende stor samling av filmer og serier jeg ikke liker, men de har enn så lenge de Star Trek-seriene det er verdt å se. Jeg har sett alle mange ganger, men den originale fra 1960-tallet er fremdeles den beste. Jeg så episoden A Piece of the Action for noen kvelder siden, og den er en av de morsomste.

Romskipet Enterprise fra Føderasjonen ble beordret til planeten Sigma lotia II, 100 år etter at romskipet Horizon forsvant i det samme området. Det viste seg at mannskapet på Horizon hadde lagt igjen Chicago Mobs of the Twenties, ei bok om mafiaen i Chicago på 1920-tallet, og dette samfunnet ble sterkt påvirket av boka. Kirk, Spock og McCoy befant seg dermed plutselig i en mafiakrig, noe som innebar aggressiv kommmunikasjon med betydelige innslag av mafiarelatete  slanguttrykk og låneord fra denne tidsepoken. Mannskapet på Enterprise måtte prøve å snakke det samme språket, og det ble naturligvis mange latterlige situasjoner ut av dette.

Det fikk meg til å tenke på hvilken roman jeg har lyst til å leve i. Jeg kan tenke på så mange at det er vanskelig å velge. Nettstedet Goodreads har stilt det spørsmålet flere ganger, og laget lister over de mest populære bøkene lesere drømmer om å leve i. De fleste foreslår nok de bøkene de liker å lese, og det blir derfor mye Harry Potter, Percy Jackson, Hunger Games, og Divergent. Noen svarer Pride & Prejudice av Jane Austen, som kanskje gir litt mer mening, men det var nok ikke en spesielt behagelig verden å leve i det heller. Det var ikke det for kvinner uansett sosial klasse, og det var absolutt ikke det for tjenerne. Det var også en verden som aksepterte overgrep mot kvinner og barn, så  enten en snakker om Georgiansk, Viktoriansk eller noen annen tid, var det ikke nødvendigvis mindre dystopisk enn de andre bøkene jeg nevnte.

En skulle på den ene side tro at en dystopisk roman var det siste stedet en ville leve i,  santidig som det gir en viss mening. Dette er historier om tenåringer i en håpløs situasjon. De ble født inn i et liv de ikke hadde noe kontroll over, men de fant mot til å gjøre noe med det. De tok de rette valgene, og resultatet ble at de forandret seg selv, og verden. Det er det alle ønsker, og enten leseren blir inspirert til å gjøre noe med sitt eget liv eller ikke, er det logisk å ønske heltens liv. Det er bedre enn å føle seg fanget i en håpløs situasjon.

Det er mange bøker jeg kunne tenkt meg å leve i, inkludert de jeg har nevnt. Jeg er fascinert av de verdenene Ursula Le Guin, Sheri Tepper, Isaac Asimov, Robert Heinlein, Madeleine L’Engle, C. S. Lewis, Joan Vinge, Piers Anthony, J. R. R. Tolkien og mange har skapt.

Bildene er fra hjembyen min, Haugesund. Jeg vokste opp på et sted med historie, men mye av den er dessverre godt skjult. Det er, når det gjelder bebyggelse, noen fantastisk fine strøk med hus fra perioden 1900-1930, men det er ikke mye som er eldre enn det. Sundet mellom Haugesund og Karmøy, Karmsundet (Norðvegr), er også opprinnelsen til navnet Norge. Det var mange viking-konger langs leia, og Harald Hårfagre ble sannsynligvis gravlagt i bydelen Hauge (men ikke der riksmonumentet er). Moren min vokste opp i dette området med viking-inspirerte gatenavn. Hun bodde i Kong Sverres gate og skolen vi begge gikk på var i Dronning Gydas gate. Jeg er i ferd med å utvikle en karakter som bodde i det samme området under krigen, og ser for meg at han kan ha løpt gjennom det som kanskje er restene av en gammel gate, eller hatt et soverom liknende det som er på museet. Jeg ønsker på ingen måte å oppleve krigen, samtidig som jeg liker tanken på å påvirke historien, også min egen. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s