Musikken som skapte en helt

Jeg lytter sjelden til musikk mens jeg skriver. Jeg trenger fullstendig stillhet, men det hender jeg bruker musikk som inspirasjon. Det er noen forfattere som skriver 1500-2000 ord per dag, men jeg er ikke blant dem. Jeg bruker ganske lang tid på å utvikle ideer, men musikk spiller gjerne en rolle når jeg trenger en pause fra det jeg jobber med.

Jeg har hatt en periode med mindre fremdrift, som ikke er det samme som skrivesperre. Jeg vet ikke om det finnes, men jeg sliter i perioder med å finne løsninger. Det er som å legge et puslespill. Jeg har ikke alltid de bitene jeg trenger, men de dukker opp før eller seinere. Jeg har erfaring med at hvis jeg hopper til et annet prosjekt eller et annet kapittel i den samme historien, kommer løsningen etter hvert. Det er som at en del av hjernen arbeider videre med den, selv om jeg gjør noe annet-

Jeg har skapt en ny figur, en gutt som var i tenårene da 2. verdenskrig startet. Jeg har lyttet til en del musikk som han kunne ha lyttet til hvis ikke nazistene hadde samlet inn alle radioene. Jeg ser kanskje dette med moderne øyne, men jeg håper han hadde blitt mer begeistret for Bessie Smith, Rosetta Tharpe, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Cole Porter, Scott Joplin og Gerschwin enn Vera Lynn, Glenn Miller og Bing Crosby. Det hadde nok ikke blitt så populært blant landsforræderne, for de hadde tross et begrep de kalte degenerert kunst.

Det var en del av prosjektet deres å hindre at spesielt ungdommen ble ført på ville veier. Jeg kan tenke meg at blues og jazz som viste afrikansk-amerikanske musikere som høyst kompetente var alt annet enn stuerent. Jeg tenker meg også at denne tenåringen lyttet til Chuck Berry, Fats Domino, Little Richard, Nina Simone, Miles Davis og mange flere etter krigen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s