Jeg vet-setninger er kjedelige

Write what you know. Mark Twain

Sitatet av Mark Twain er kanskje det vanligste rådet til håpefulle forfattere, men hva betyr det egentlig? Mange av oss har ikke så mange spennende erfaringer. Det hadde åpenbart ikke Elizabeth Gilbert heller før hun skrev den enorme suksessen Eat, Pray, Love. Boka er forfatterens memoarer fra en reise til Italia og India der hun fant seg selv etter en skillsmisse, men ideen kom før erfaringene. Hun fikk et forskudd på $ 200 000 fra forleggeren sin for å skaffe seg de nødvendige erfaringene.

Jeg skal ikke harselere med forfatteren, men jeg tror løsningen for de fleste er å fokusere på de menneskene de har i livet sitt, snarere enn å være på en konstant reise for å finne lykken et annet sted. Det minner meg på en replikk fra The Wizard of Oz av Lyman Frank Baum:

If I ever go looking for my heart’s desire again, I won’t look any further than my own back yard. Because if it isn’t there, I never really lost it to begin with.

Jeg har ikke reist mye og kan faktisk telle turene mine på ei hånd. Jeg dro på interrail en gang midt på 1980-tallet, jeg hadde en kort tur til Zürich i 1994, og den siste turen gikk til USA i 2001. Jeg kan altså ikke skrive om at veien til lykke går gjennom å spise pasta i Italia eller å ha religiøse opplevelser i India. Jeg kan imidlertid en god del om følelser.

Jeg utvikler for tiden en karakter jeg ikke kjenner, en som bodde i et liknende soverom på 1940-tallet. Bildet er fra Dokken museet i Haugesund.
Jeg utvikler for tiden en karakter jeg ikke kjenner, en som bodde i et liknende soverom på 1940-tallet. Bildet er fra Dokken museet i Haugesund.

Det er det litteratur ofte handler om. J. K. Rowling visste sannsynligvis ikke så mye om trollmenn og hekser da hun begynte å skrive Harry Potter. Hun hadde kanskje en interesse, men hun måtte ganske sikkert gjøre en del research. Hun startet nok med det hun visste, familie, venner, følelser, tro, og sågar kjæledyr. De fleste kjenner dessuten verden godt nok til å vite en del om  betydningen av å gjøre opprør og å konfrontere det vi frykter mest, samt lojalitet, maktkamp, mot og døden. Det er mange bøker som har dette som hovedtemaer, selv om forfatterne ikke skriver om sine egne liv. Jeg kan f.eks. ikke tenke meg at en som ikke har følt de mørkeste tankene kan beskrive dementorer så bra som Rowling gjorde. Hun skrev altså det hun visste på forhånd, samtidig som hun gikk lenger.

Det er grenser for hvor interessant livet ditt er. Jeg kan ikke forestille meg at noen er interessert i kjærlighetslivet ditt eller hva du har sett på TV. Det er en del som ikke vet stort mer om seg selv, men det blir mer interessant når vi lager en montasje der vi kombinerer det vi vet fordi vi har erfart det selv, det vi leste fordi vi ønsket å vite, mennesker vi møtte på veien, det livet vi ønsker vi kunne ha levd, og det livet vi fantaserer at en fiktiv skikkelse har.

Jeg jobber med å utvikle karakterer for et pågående prosjekt, samt noen jeg tenker å bruke i seinere prosjekt. Det inkluderer grupper jeg ikke er godt kjent med, f.eks. en familie fra dagens Vest-Afrika og ei irsk jente fra middelalderen. Jeg treffer kanskje ikke blinken med alt, men målet er å skape en interesse som kan motivere andre til å gjøre sin egen research. Jeg vil også gi leseren en ny opplevelse, en som ikke gir inntrykk av at jeg skriver om et liv jeg har levd selv. Det livet jeg beskriver skal være unikt. Det er altså noen jeg ikke kjenner, samtidig som jeg finner dette livet i et landskap jeg kjenner,  fantasien min.

Det kanskje beste rådet er å skrive det du ikke vet, ennå. Det er ingenting som er bedre enn å innrømme at du ikke vet, så lenge du fremdeles har en motivasjon til å lære. En kunne kanskje ha omskrevet rådet til:

Skriv det du ønsker å vite eller Skriv om fremmede mennesker .

Noe annet hadde vært kjedelig.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s