Murene faller

Kunstverket Varde i Meløy.
Kunstverket Varde i Meløy.

Folk er rare. De fleste tror at de er så unike at ingen har følt det de føler. Det er ingen andre som føler tvil noensinne. Alle andre er perfekte, men vi kan nok være ganske sikre på at det er mange som har følt det samme før oss. Det inkluderer tanker om tvil og at andre er så mye flinkere enn oss. Det er faktisk ingenting unikt med disse tvilstankene. Jeg har dem også. Det er bare sånn det er. De kommer samme hva jeg gjør for å unngå det, så jeg prøver å rive ned muren. Jeg må gjøre det mange ganger, for den kommer tilbake igjen.

En av strategiene mine fortalte meg at det er mange av oss. Jeg lytter til flere podcaster der forfattere intervjuer andre forfattere, og tvil om egne ferdigheter er faktisk en av de tingene som går igjen. Dette er en av grunnene til at jeg ventet så lenge med å skrive. Jeg jobber med det som skal bli en serie, men den eksisterte bare inne i hodet mitt i mange år. Jeg hadde alltid en følelse av at den var verdt å skrive ned, men jeg var ikke overbevist om at jeg hadde ferdighetene til å dele det jeg visste var en god historie. Det var ingenting logisk med den stemmen som holdt meg tilbake, men jeg har forstått at noen av de mest suksessfulle forfatterne har denne tvilen, også etter at de har opplevd suksess.

Jeg er over det største hinderet. Jeg kan ikke si om manuskriptet mitt blir en kommersiell suksess, for det er mange gode forfattere gjennom hstorien som ikke opplevde det, men jeg har kommet så langt at jeg tror historien blir bra. Jeg tror jeg klarer å gi andre den opplevelsen jeg har hatt med disse karakterene selv, og det vil være en suksess i mine øyne. Podcaster er altså en av måtene jeg håndterer dette på. Jeg lytter til andre når jeg ikke klarer å skrive.

Jeg lytter også til musikk, samt at jeg leser bøker. Jeg gjør ikke begge deler samtidig, for jeg må ha fullstendig stillhet enten jeg leser eller skriver. Jeg har også et stort utbytte av fysisk aktivitet, og mange av ideene mine kommer mens jeg sykler eller går en tur. Jeg har en forferdelig hukommelse, så jeg må skrive alt ned, og hvis jeg ikke gjør det tidsnok, forsvinner den ideen som regel for godt.

Jeg blogger også med jevne mellomrom. Det er nyttig, for det holder meg gående på dager da jeg ikke kommer noen vei med den kreative skrivingen. Jeg vil likevel si at jeg jobber med manuskriptet mitt når jeg ikke gjør det, for jeg tenker alltid på karakterene mine når jeg gjør andre ting også. Konklusjonen min er nok at en bare må gjøre det. Det kanskje vanligste rådet andre gir er å fullføre manuskriptet. Du kan ikke redigere noe før du har noe å redigere, og du kan ikke vite om du klarer å gjennomføre noe så omfattende som en roman før du har gjort det. En må altså fullføre «draft zero» før en kan bearbeide dette utkastet. Jeg har passert det hinderet, og jeg gorde det fordi jeg tvang meg til å fortsette. En må rett og slett ha en dose disiplin, en må bryte ned den muren vi kaller selvtvil.

Når jeg lytter liker jeg forøvrig podcaster som «So You Want to be a Writer» med Allison Tait og Valerie Khoo og The Worried Writer med Sarah Painter. Jeg lytter til en del musikk også, og i tillegg til inspirerende filmmusikk fra de beste fantasyfilmene, liker jeg komponister som Rachmaninov,, Chopin, Schubert, Debussy og andre. Dette er lyder som fremmer kreativitet i meg selv også.

Jeg kjørte forøvrig forbi kuntsverket Varde mange ganger da jeg bodde i Halsa, Meløy for noen år siden. Jeg forstod det ikke da, men har i etterkant reflektert litt over kunstnerens begrunnelse. Det er ment å være en paviljong som gir ro og tid for refleksjon. Den er mer som en scene vi kan bruke til å observere landskapet og det skiftende lyset, enn en beskyttelse mot alt utenfor. Det er et sted der vi ikke trenger å rive ned murene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s