Om å finne stammen sin

bokhylla mi. Jeg er ikke medlem mange grupper siden jeg er inkompatibel med mange mennesker. Jeg søker ofte mot bøker og bokmennesker på Twitter.
Jeg er ikke medlem mange grupper siden jeg er inkompatibel med mange mennesker. Jeg søker ofte mot bøker og bokmennesker på Twitter.

Jeg bruker ofte bloggen til å organisere tankene mine. Jeg har ikke alltid en spesiell hensikt med å skrive ned disse tankene, men jeg bruker noen ganger resultatet i en historie. Det forrige innlegget mitt, Dysfunksjon, fremmedgjøring og Donald var et eksempel på flyktige tanker. Jeg er ikke sikker på hvor klargjørende innlegget ble, men jeg tror dette blir et tillegg.

Det nevnte innlegget minner om gruppetenkning, en situasjon der ei gruppe tar dårlige valg fordi det er viktigere med konformitet enn å analysere de ulike alternativene. Challenger-ulykken var kanskje et tragisk eksempel på det. En av de som jobbet med å gjøre romferga klar, advarte mot at en o-ring som skulle hindre lekkasje av drivstoff, ble mindre elastisk i kaldt vær. Det var kaldt natta før oppskytingen og han var redd for at ferga ville eksplodere som en følge av drivstofflekkasje. Les mer på National Public Radio.

Dette er både samfunets problem og styrke. Vi kan oppnå store ting sammen, men vi har også en tendens å lage stammer, og i det vi knytter oss til en, er det en fare for at denne blir viktigere enn den opprinnelige agendaen. Jeg har også en blogg der jeg skriver om utviklingsforstyrrelser, men hovedsakelig autisme (ASD) og nonverbale lærevansker (NLD). Jeg fikk nylig en kommentar fra en lesbisk NLDer som mente at jeg viste manglende forståelse for pride-historien, og hun mente dessuten at LGBT og autisme var den samme identiteten, ikke to atskilte.

Det er ikke temaet for dette innlegget, men jeg mener det illustrerer tendensen til gruppetenkning. Jeg står på utsiden og ser inn, noe som riktignok ikke gir den beste sikten, men jeg kjenner til nok anekdoter til å se at det er grupper innen LGBT-miljøet. Det startet med mennesker som kort og godt identifiserte seg som homoseksuelle, og dette utviklet seg til LGBT (LHBT på norsk). Dette ble etter hvert til LGBTQ, LGBTIQ, LGBT+ og det siste akronymet jeg har sett er LGBTQIAGNC. De tre siste bokstavene står for gender-non-comforming, som rett og slett betyr at en ikke følger de vanlige konvensjonene for hva kjønn er. Det kan f.eks. være en heteroseksuell mann som liker å kle seg i kvinneklær. Jeg lurer på hvor sterke allierte de ulike stammene innen LGBTQIAGNC er når det dreier seg om politikk. Hvor langt strekker støtten for andre grupper seg?

Det er kanskje ikke like ekstremt med grupper innen utviklingsforstyrrelser, men det er en tendens til å stenge mennesker ute der også. Jeg har f.eks. sett tråder på Facebook og andre nettfora der noen mener at asbergere ikke har noe der å gjøre, fordi de mener at høyfungerende autister har så mye enklere liv. Det er ikke det at jeg synes vi trenger å rettferdiggjøre gruppetilhørigheten vår, men det er en stor mengde forskning som viser at livet ikke er noe lettere for de som har såkalt høytfungerende autisme. Du møter ikke den samme ekskluderende tonen direkte hos de som skal representere oss, men det er likevel en stamme-tenkning. Diagnoser som ASD, NLD, ADHD, Tourette syndrom og Bipolar lidelse har forskjellige foreninger, og det er ikke noe samarbeid, selv om dette er tilstander med betydelige overlappinger.

Det er et utvalg for tiden som skal vurdere tjenestetilbudet til mennesker med autisme og beslektede diagnoser. Da de inviterte til innspill ble det snakket nesten utelukkende om ADHD og Asberger, mens den nære slektningen NLD var helt fraværende. Det er ikke alle innen autismespekteret som blir representert heller, og de kan kanskje få sin egen versjon av GNC etter hvert.

Det er naturlig for mennesker å ønske en stammetilhørighet. Vi organiserer stammer i kirka, på skolen, på arbeidsplassen, i frivillie organisasjoner og foreninger. Mennesker har en tendens til å trekke mot sine egne når de reiser på ferie også. De vil gjerne oppleve en annen kultur, men likevel ha sin egen nær. De reiser derfor ikke til Mallorca eller Algarve bare for å oppleve noe ekte spansk eller portugisisk, for de treffer stort sett på andre nord-europeere under oppholdet. Det virker som at at vi er programmert til å søke mot likesinnede mennesker, og det inkluderer nære relasjoner.

Husker du Paula Abdul-sangen Opposites attract? Det er en poulær tanke at vi tiltrekkes av motsetninger, men det er ikke sikkert at det stemmer. Tenk deg at du møtte partneren din på bussen, toget, flyet, kjøpesenteret eller et annet sted der en tilfeldigvis begynner å prate med et fremmed menneske. Det hender sikkert at en utvikler et vennskap til en som er alt en ikke er selv, men det krever mye å opprettholde et forhold til motpolen sin.

Det er noe liknende i politikk. Det er kommuner og fylker som stort sett stemmer på det samme partiet. Røde kommuner holder seg stort sett røde og grønne holder seg grønne. Tendensen er mer ekstrem i USA, der det er en lang tradisjon for å flytte til andre stater i denne store unionen. Det er likevel ikke ofte at demokratiske byer og stater (blå) blir republikanske (røde). Det tyder på at en bosetter seg der ens likesinnede allerede bor.

Vi søker etter stammen vår mesteparten av tida, og det kan gjøre forandring vanskelig. Det virket brutalt, men jeg hørte om en predikant som ba høyt i ei kirke en gang. Han ba til Gud om at han måtte hente hjem de som motsatte seg forandring, sånn at de som ble igjen kunne utrette noe godt. Det kan være fristende noen ganger. Dette er noen av de tingene jeg gjerne har i bakhodet når jeg skriver. Forandring er et viktig tema.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s