Dysfunksjon, fremmedgjøring og Donald

Vardafjell. Utsikten bunkersen kan være fin på avstand, men en ser ikke detaljene.
Utsikten bunkersen kan være fin på avstand, men en ser ikke detaljene.

Jeg skriver om et ganske bredt spekter på denne bloggen, og det inkluderer emner som ikke har direkte med litteratur eller skriveprosessen å gjøre. Psykologi er et av de emnene jeg liker, både fordi skjønnlitteratur er et en god arena for å utforske mennesket, og fordi det gjør fiktive skikkelser mer troverdige.

Jeg er ofte både fascinert og irritert over menneskelig atferd, for den er samtidig forståelig og uforståelig. Jeg tenker i dette tilfellet på hatet mot Donald Trump. Jeg vil trekke linjer tilbake til computerspill, ikke fordi det er en direkte sammenheng, men fordi jeg tror det er en av flere ting som trekker oss i samme retning. Forskningen er litt uenig om konsekvensene av funnene, men American Psychological Association publiserte en pressemelding for fire år siden der de argumenterte for en viss sammenheng. Dette er min egen oversettelse fra dokumentet.

Det er en sammenheng mellom voldelige spill og en økt aggressiv atferd, kognitiv aggresjon (planlagt), aggressive sinnsbevegelser, redusert konstruktiv atferd, empati og sensitivitet til aggresjon.

Les mer på apa.org. Det betyr ikke at videospill automatisk gjør oss voldelige, men det kan forandre hvordan vi tenker om vold, og det kan redusere sjansen for at vi griper inn når vi ser vold i det virkelige liv. Jeg må innrømme at jeg er skeptisk til den enorme utviklingen jeg har vært vitne til siden jeg ble fascinert av den enkle grafikken til Nintendo på begynnelsen av 1980-tallet. Teknologien er på den ene tiden fascinerende, men jeg har også sett ganske små barn leve seg inn i spill med 18 års aldersgrense, og jeg har sett voksne med et ganske avslappet forhold til hva barna ser av filmer som advarer mot sterke volds og sexscener.

Jeg gikk på lærerhøgskolen på slutten av 1990-tallet og husker godt den siste praksisperioden jeg hadde. Det hadde vært et urolig tiår i internasjonal politikk, og 1999 var ikke noe unntak. USA og Storbritannia bombet bl.a. mål i Irak, og flere av elevene i en 8. klasse var bekymret for verdenskrig. De hadde fått med seg noen av overskriftene, men ikke nok av innholdet. Informasjonen er lett tilgjengelig i dag og mange leser/ser nyhetssaker de ikke forstår. Det betyr at de må snakke med voksne om dem, noe som ikke alltid er oppklarende. Barna ser en aggressiv atferd, dog ikke nødvendigvis voldelig atferd, i mange voksne. Hva skal de tro hvis ingen gir dem objektive svar?

Politikk er generelt et sirkus for meg, og jeg forstår ikke sirkus. Det er ikke stort bedre i Norge, selv om mange her liker å tro at sirkuset er begrenset til USA. Jeg har blitt ganske forbløffet de siste tre årene over hva Donald Trump har fått verden til å gjøre. Det er ikke det at han har gått aktivt inn for å påvirke dette sirkuset, for mennesker har stort sett meldt seg frivillig. Han har riktignok en personlighet som naturlig provoserer mange, men jeg reagerte på at denne aggressive tonen mot en valgt president startet før han fikk sjansen til å flytte inn i Det hvite huset. Det er kaskje ikke hans fortjeneste, men det er vanlig at den sittende presidenten får æren når økonomien går bedre. Trump er kanskje unntaket.

Det vi ser i dag, både i Norge og USA, er nesten som en stygg skillsmisse der foreldrene bruker absolutt alle midler de har tilgjengelige. Det har til sammenliknig vært skillsmisser der en av partene sendte en falsk bekymringemelding til barnevernet og/eller en falsk voldtektsanklage til Politiet. Det skjedde ikke fordi det var grunnlag for mistanke, men fordi den ene forelderen ville hindre at motparten fikk snakke med barna.

Jeg synes det er tendenser til noe liknende i Storbritannia. Jeg følger ikke nyhetene hver dag, men hvis jeg ser på TV-nyheter er det som regel BBC eller Sky News. Det er stort sett ett budskap de har, Brexit er en total katastrofe. Det virker å være et fokus på å skremme velgerne. Jeg aner ikke hvorfor dette blir gjort eller hvorfor media kjører dette løpet, men det er som at vi har med veldig dysfunksjonelle familier å gjøre. Vi stoler ikke lenger på at sannheten er nok, og vi skal tvinge andre til å mene det samme vi gjør selv.

Jeg vet ikke hvorfor det er så vanskelig å være objektiv, og å la være å snakke om eksen til barna når vi ikke klarer å være objektiv. Når det gjelder Donald Trump, hvorfor må media kommentere håret hans, hvordan han går, hvordan kona hans dekorerer Det hvite huset til Jul, om sønnen har autisme, om dattera hans holder hånda over hjertet når nasjonalsangen spilles, eller latterliggjøre etableringen av Space Force?

Jeg håper historikerne vil være mindre emosjonelle enn folk flest når de skal vurdere den jobben Trump har gjort. Det er ikke mange presidenter som har et positivt ettermæle, og de tre siste før Trump ligger kanskje ikke noe særlig høyere på lista enn Richard Nixon og Gerald Ford. Det mange vil huske Trump for er sannsynligvis hans halvveis diskriminerende kommentarer og de mange tåpelige nyhetsdekningene. Space Force er forøvrig en interessant sak, for det var en videreføring av amerikansk politikk og NATOs planer. Det er faktisk litt urovekkende at få er villige til å se videre enn de mange tåpelige tingene de kritiserer presidenten for.

Det er mange som opplever fremmedgjøring, en avstand til medmennesker og til samfunnet. Det virker nesten som at Trump er svaret på alt som er feil i dag, inkludert fremmedgjøring. Det interessante spørsmålet er om vi har noe ansvar, om det er noe vi kan gjøre. Jeg mener svaret er ja. Det er noe predatorisk over en holdning der vi blir oppfordret til å hate noen vi ikke kjenner, og det er ganske creepy at mange ikke ser at de blir manipulert.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s