Om litteratur og lotto

Skriveloftet er for tiden et lite hjørne i en kjeller. Det er høyst alternativt, men det fungerer.
Skriveloftet er for tiden et lite hjørne i en kjeller. Det er høyst alternativt, men det fungerer.

Det er ikke lett å være uavhengig selv, eller å støtte de som prøver å bidra til at uavhengige medier skal være et alternativ til det etablerte. Jeg er ikke så teknisk selv, men fikk hjelp med den forrige pc’en jeg hadde til å installere Ubuntu (Linux-basert OP). Jeg lastet også ned Libre Office, en kontorprogrampakke med åpen kildekode. Jeg har Windows på den nåværende maskinen min, men bruker fremdeles Libre Vox.

Jeg synes det er verdt å oppmuntre til konkurranse. Blogging startet også som noe privat, uavhengig. Det gjorde det mulig for hvem som helst å publisere, og det gjorde at vi fikk et mangfold vi ikke hadde hatt tidligere. Det var helt andre stemmer som kom fram enn tidligere. Det hjalp mange til å få ut informasjon som ellers ikke hadde fått noe plass i det offentlige. Det ble så populært at journalister i de fleste store aviser og TV-kanaler begynte å blogge. Det er i dag en del av markedsføringsstrategien til mange bedrifter.

Jeg har fått mye underholdning og fakta gjennom podcaster siden jeg oppdaget Juice i 2005. Jeg har i de siste årene lyttet til podcaster på Soundcloud, iTunes, Stitcher og Spotify. Det var ikke så mange som drev med det i 2005, men mainstream media er veldig aktive med å produsere disse lydfilene i dag. De har heldigvis ikke klart å ødelegge denne kanalen. Det er fremdeles et stort marked for alternativ underholdning, nyheter, debattprogram, undervisning/faktasprogrammer og talk radio. Jeg liker fremdeles alternativene bedre enn MSM, så jeg kommer nok ikke til å vende tilbake til hovedstrømmen med det første.

Uavhengighet har en rolle å spille i utgivelse av bøker også, men jeg er ikke like sikker på om det vil være førstevalget mitt. Jeg kan betale andre til å gjøre alt det forlaget og agenter ellers gjør, og jeg har vel dermed også sagt at fullstendig uavhengighet er umulig. Du kan ikke gjøre alt selv. De fleste trenger hjelp med å redigere manuskriptet, for selv de største forfatterne trenger andre øyne som leser det de har skrevet. Deretter trenger en ei forside og hvis en skal gjøre det selv, må en stå for markedsføringen også. Det innebærer å bruke sosiale medier, holde foredrag, bruke blog/podcast, holde webinars (for lærere f.eks.) og delta i ulike fora på nettet. Det sier seg selv at dette er krevende. Hvis du har ambisjoner om å bli oversatt må du egentlig ta hele prosessen om igjen, i tillegg til at du må betale en oversetter. Dette er noe annet enn blogging og podcasting, der det er mulig å gjøre det meste alene.,

Dette koster penger. En agent jobber på en måte gratis. Jeg tror det er vanlig at de får 25 prosent av salget, men de må ha tro på at det blir noe salg for at de skal jobbe for deg. Det er noen som lykkes på egen hånd, men det er nok ikke lett å oppnå kommersiell suksess på et lite budsjett. Det er vel litt som med lotto, så lenge det finnes suksesshistorier, lever drømmen. Lisa Genova er en av disse historiene. Hun er en amerikansk hjernekirurg som selvpubliserte boka Still Alice i 2007. Hun solgte den som print on demand fra iUniverse. Den ble gitt ut av et tradisjonelt forlag  to år seinere, og det har ifølge Wikipedia blitt trykket 2,6 millioner eksemplarer av boka på 37 språk. Det ble sågar laget en film basert på boka, og Julianne Moore vant en Oscar for den i 2014.

Det er altså mulig. Det er noen som vinner i Lotto også, så jeg vil ikke ta den drømmen fra noen, men  jeg vil hevde at det er bedre å skrive enn å håpe på den rette tallkombinasjonen. En trenger en viss porsjon flaks i litteratur også. Jeg tror f.eks. timing var viktig for J. K. Rowling, for det hadde kanskje ikke vært det samme hvis hun var en av de mange som skrev fantasy for barn i årene etter en så stor suksess.

En trenger altså å treffe de rette leserne til det rette tidspunktet, men en har likevel mer kontroll enn med spill. En kan utvikle ferdigheter, og den historien en skriver. En kan gjøre den bedre etter et avslag, og likevel få førstepremien seinere. Det blir som å ha muligheten til å bytte ut ett eller to tall på kupongen sin etter at Lotto-sendingen har startet. En er fremdeles ikke garantert gevinst, men en har litt mer kontroll.

Jeg satser derfor på hovedstrømmen, men tenker også på hvilke alternativer jeg har. Jeg prøver kanskje på en Genova, for dette handler ikke om økonomi. Det handler mye om å vise at jeg kan, om å dele en fantastisk historie med verden. Det var nok et fokuset Lisa Genova hadde også, for en som har en universitetsgrad i biopsykologi og en i nevrovitenskap fra Harvard, og som ikke har har forlatt yrket sitt, er nok ikke hovedsakelig motivert at penger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s