Vinterlys

Det er alltid lurt å bryte med forventninger. Det er ikke det at jeg trengte en bekreftelse på det, eller at jeg søkte det, men fikk det i går.

Januar har vært produktiv, faktisk litt magisk, for etter en lang høst der jeg ikke kom videre med bokprosjektet mitt, har det løsnet i januar. Det er noen fortellinger som beskriver en situasjon der en får informasjon gjennom drømmer, og en bruker det gjerne bevisst for å søke kunnskap. Det føles nesten som noe tilsvsrende. Jeg har vært lys våken, men jeg har på en måte vært i en sone, og når jeg er i den får jeg plutselig mange ideer. Fortellingen utvikler seg og jeg ser klart hva som skjer videre med de fiktive skikkelsene mine.

soloppgang i januar. Sola står opp at par minutter tidligere hver morgen nå, men det er mye å glede seg over i den mørke årstida også.
Sola står opp at par minutter tidligere hver morgen nå, men det er mye å glede seg over i den mørke årstida også.

Jeg må imidlertid komme opp av og til for å få luft. Jeg tenkte jeg skulle få med meg litt av virkeligheten i går, og gikk til Sky News. De snakket om Blue Monday. Jeg hadde aldri hørt om det, annet i vårt uttrykk blåmandag, men det er ikke det samme. Blue Monday handler om at årets tredje mandag er den mest depressive i året. Det er noen ting som taler for at året starter med en nedtur. Jul er over, betalingsevnen er svakere, mange har allerede sviktet de løftene om et bedre liv de ga seg selv, og været er noe dritt. Jeg tror likevel det har mye med fokus å gjøre. Jeg har ikke noe positivt å si om positiv tenkning (jeg foretrekker negativ tenkning), men jeg tror likevel det kan fungere til en viss grad å fokusere på det som går bra, det du har muligheter til å påvirke. Sky News har også malt på et «doom and gloom» budskap hele høsten og vinteren. Budskapet er at det går til helvete hvis UK må forlate EU uten en bedre avtale enn regjeringen har forhandlet fram. Det er ikke et av flere scenarier; det kommer til å gå dårlig.

Det er ikke en spesielt lystig øvelse for britene å slå på nyhetene på nyåret. Situasjonen min i den bobla jeg har vært i er at jeg opplever det nesten som da Harry Potter fikk informasjon gjennom drømmer eller tanketanken. Jeg lærer nye ting om mine figurer mens jeg skriver om dem. Jeg elsker ikke januar, for det føles litt tungt når festen er over, lysene forsvinner, og været ikke er det beste. Jeg har likevel følt meg ganske bra, og produktiviteten er like stor som den var sist sommer, d.v.s. høy. Jeg oppfører meg med andre ord stikk i strid med den virkeligheten Sky News rapporterer. Det er gode nyheter for meg.

Det er på en måte naturlig. Det er sånn det fungerer i naturen, for selv om vinteren kan virke dramatisk med trær og blomster som tilsynelatende dør, er den en fredelig periode, en forberedelse til ny vekst. Vinter kan være en periode med angst og depresjon for mennesker, men selv den kan ha en funksjon. Det handler om hvile for deretter å komme tilbake til det en kan være på sitt beste. Jeg tror våren blir bra, for jeg blir sterkere gjennom vinteren.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s