Naboen er et alternativ

Det var faktisk bare et sammentreff at det skjedde samtidig, men jeg har kikket litt på alternative sosiale medier de siste par ukene. Det hadde altså ingenting med den siste Facebook-skandalen å gjøre. Den er bare den siste av mange, for selskapet har alltid brukt markedsdominansen sin til å samle imformasjon. Det er f,.eks. en av funksjonene til like-knappene. Dette sosiale mediet er også kontroversielt p.g.a. de psykologiske effektene det har på mennesker. Det er mange som opplever det som vanskelig å gi opp Facebook, men hvis en vil ha noe mindre, finnes det muligheter.

Nextdoor er på vei til Norge. Det var opprinnelig en lokal tjeneste i San Fransisco, California der en kunne ha kontakt med mennesker i sin by eller bydel. Det har nå spredt seg til Nederland, England, Tyskland og Frankrike, og snart Norge.

Jeg synes personlig det er mye veldig irrelevante ting på Facebook. En av de tingene jeg kunne klart meg veldig fint uten er bilder av hunder og katter. Det finnes derimot to gode alternativer for de som gjerne vil ha disse oppdateringene. På Catster og Dogster kan henholdsvis katteeiere og hundeeiere dele så mye sjarm de klarer å dokumentere. Jeg tror nettstedene inneholder hovedsakelig generell informasjon om kjæledyrene, men hvis en lager en profil for beistet sitt, kan en dele bilder med andre.

Vero minner veldig mye om Instagram, og det er nok ment å være en konkurrent. Jeg kjenner ikke til hvor stort Vero egentlig er, men om det ikke er like populært som Instagram akkurat nå, så blir det nok det snart.

Tumblr. Jeg var innom denne bloggplattformen en kort periode før jeg valgte WordPress. Jeg likte den egentlig ganske godt da jeg prøvde den for noen år siden, men valgte WordPress siden det var den de fleste kjente til i Norge. Tumblr er nok bedre egnet hvis en leter etter noe som også kan fungere som et sosialt nettverk. En får bl.a. anbefalte blogger og blogger en følger på samme side når en logger inn, samt muligheten til å sende og motta meldinger fra andre brukere.

DeviantArt høres kanskje litt suspekt ut, men nettstedet er i aller høyeste grad mainstream. Det er sannsynligvis det største mediet der en kan dele egenprodusert kunst med andre.

My Space. Husker du denne? Dette var Facebook før Facebook. Den var opprinnelig laget for å gi ukjente band muligheten til å vise seg fram, men nettestedet utviklet seg til å bli et samfunn der hvem som helst kunne blogge og dele bilder. Det var verdens største nettsamfunn fram til Facebook overtok førsteplassen for ti år siden, men det finnes altså fremdeles.

Itunes Podcasts. Jeg lytter mye til podcaster på iTunes. Dette er forsåvidt ikke et sosialt medium, men det er et visst kommunikasjonspreg over det likevel. En kan legge igjen kommentarer, og dermed kommunisere med den/de som lager podcasten. En av de jeg lytter til er Grammar Girl, og hun er en av mange som inviteterer lyttere til å skrive, mens The Minimalists bruker voice mail. Dette er bare noen av mange muligheter, så hvis en ønsker en pause fra Facebook er det lett å finne alternativer.

Jeg kommer nok ikke til å gi opp Facebook, men vil muligens bruke flere nettverk hvis det er hensiktsmessig. Hvis en er bekymret for hva Facebook deler av det en gjør på Facebook bør en kanskje vurdere om en bør gjøre noe annet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s