Vitenskapelig intuisjon og tro

Big Bang. Ilustrasjonen viser at rommet har utvidet seg over tid, samtidig som galaksene beveger seg vekk fra hverandre.
Big Bang. Ilustrasjonen viser at rommet har utvidet seg over tid, samtidig som galaksene beveger seg vekk fra hverandre.
Kilde: Wikimedia Commons

En kan kalle det spekulasjon, kvalifisert gjetning eller intuisjon, men en kommer ikke utenom det interessante fenomenet innen vitenskap at mange av framskrittene startet med en hypotese en hverken kunne observere eller bevise, men som likevel var ganske nære sannheten. Det startet med en forsker som som var villig til å satse alt, og det er et element av gambling involvert, for hvis en blir stående alene kan den vitenskapelige hovedstrømmen være brutal.

Matematikeren og filosofen Giordano Bruno levde på 1500-tallet, lenge før en kunne si noe bastant om andre planeter og stjerner. Han gikk likevel lenger enn Kopernikus og hevdet at stjernene på himmelen var soler, og at det gikk planeter i bane rundt disse, planeter som kanskje hadde intelligent liv. Dette var en vanvittig påstand som han selvsagt ikke fikk noe støtte for. Det er lett i dag å kritisere hovedstrømmen innen vitenskap for at de ikke ville ta spekulasjonene alvorlig. Kirka fortjener kritikk for at den straffet mennesker som mente noe annet. Bibelen støtter ikke den type behandling av andre mennesker, så det var ikke annet enn politikk og maktkamp. Jeg kan likevel forstå uviljen mot å akseptere noe det ikke finnes beviser for.

Albert Einstein er kjent for at han utviklet teorien en trenger for å studere universet. Relativitetsteorien forandret på alt innen fysikk da den ble publisert i 1905, men han hadde vanskelig for å tro på sin egen teori. Den sa opprinnelig at universet var dynamisk, men han var kanskje redd for å motsi det bestående, den vitenskapelige tradisjonen. Det er kanskje en begrunnet frykt, for fagmiljøet er like uforsonlig i dag som da Kirka straffet Kopernikus og Bruno. Da Einstein omtrent et tiår seinere brukte teorien sin på hele universet oppdaget han at den kombinerte gravitasjonen fra all materie i universet ville dra universet samnen. Dette ville starte sakte, men akselerere og resultatet ville bli kollaps. Einstein trodde imidlertid på tradisjonen som sa at universet var evig og statisk. Han la derfor til den kosmologiske konstanten for å bevare balansen i universet. Det var en slags anti-gravitasjon som motvirket gravitasjon. Han hadde ikke noe bevis. Han hadde bare vanskelig for å tro at majoriteten hadde tatt feil.

Dette viste seg å være en stor tabbe, for det hindret Einstein i å forstå konsekvensene av sin egen teori. Det var i dette tilfellet faktisk en prest som tok teorien videre. Georges Lemaitre var en ordinert prest og fysiker. Han mente at universet ikke var statisk, men at det derimot utvidet seg, og at galaksene beveget seg vekk fra hverandre. Konsekvesen av denne teorien var at hvis vi gikk langt nok tilbake måtte det være en tid da hele universet var presset sammen. Dette var starten på the bing bang theory, men ideen var så revolusjonerende at det skulle ta lang tid før den fikk noe støtte.

Einstein mente det nærmest var en avskyelig tanke og ville ikke diskutere den da Lemaitre henvendte seg direkte til verdens mest kjente vitenskapsmann. Problemet var at det var for tidlig, for uten noen observasjoner som kunne støtte teorien var det liten mulighet for aksept. Det kom da Edwin Hubble målte avstanden til andre galakser og hvilken fart de hadde. Han fant at de beveget seg vekk fra oss og at farten økte. Han mente også at at hele universet må ha vært samlet på samme sted i øyeblikket før det store smellet.

Einstein innrømmet at han hadde tatt feil, men big bang er fremdeles en teori under utvikling. Det er mange forskere som har bidratt til å løse gåta, bl.a. Cecilia Payne som oppdaget at Sola bestod nesten utelukkende av hydrogen og helium, og at disse to stoffene utgjør 98 prosent av universet.

Vi kommer stadig nærmer skapelsen og ved CERN prøver de å finne ut hvordan universet så ut like etter smellet. Det er kanskje det nærmeste vi kommer, for vitenskapen kan nok ikke bevise eller motbevise at universet ble skapt. Det er dessuten ikke den oppgaven the big bang theory har. Den skal forklare universets evolusjon, og gi litt mening av det som har skjedd etter smellet. Den forklarer ikke alt, og det er andre teorier som prøver å si noe om slutten. Er universet uendelig, og hvis det ikke er det, blir det flere smell? Er det allerede flere enn ett univers og dermed flere enn ett smell? Det kan bety at the big bang var starten for vårt univers, men ikke alle multiversene. De andre teoriene er muligens der Albert Einstein og andre har vært tidligere. Det var en viss porsjon intuisjon eller tro involvert, og det er derfor litt rart å høre noen si at den slags ikke hører hjemme i vitenskap.

Kilde: The Beginning and End of the Universe, BBC

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s