Et amputert liv

Fifteen to twenty centuries ago, we had no Resolution. We had no such concern for our elders. As people aged… their health failed. They became invalids. And those whose families could no longer care for them were put away, into …deathwatch facilities, where they waited in loneliness for the end to come, sometimes… for years. They had meant something; and they were forced to live beyond that, into a time of meaning nothing. Of knowing that they could now be the beneficiaries of younger people’s patience. We are no longer that cruel. Star Trek: The Next Generation

Sitatet er fra episoden Half a Life der vitenskapsmannen Timicin prøver å redde planeten sin, som har 30-40 år igjen før den blir ubeboelig. Sola er i ferd med å kollapse, og han reiser derfor til en ubebodd planet som er i samme situasjon. Planen er å teste ut noen teorier der som han håper vil redde sin egen planet, men 60-årsdagen hans nærmer seg. Det er en tradisjon på denne planeten at alle frivillig avslutter livet på det tidspunktet. Det er et vanlig tema i science fiction, men det er ikke uproblematisk med så rasjonelle tanker rundt liv og død.

Problemet jeg har med eutanasi er misbruk, og det har vært en del oppslag som tyder på at det i det minste er grunn til uro. The Telegraph skrev i fjor at det hadde vært en kraftig oppgang i Nederland i mennesker som valgte eutanasi på grunn av psykisk sykdom. Det var bare to som brukte dette som en begrunnelse i 2010, mens det fem år seinere var hele 56. Det var bl.a. ei kvinne i 20-årene som fikk avslutte livet fordi hun hadde uhelbredelig PTSD etter en voldtekt. Les mer.

Avisa Daily Mail skrev for to år siden om ei 24 år gammel belgisk kvinne som fikk hjelp til å dø fordi hun led av selvmordstanker. Hun hadde altså det som høres ut som en sykdom det er mulig å behandle. Les mer. Den samme avisa skrev for sju år siden om en belgisk studie der over 100 sykepleiere innrømte at de hadde deltatt i aktiv dødshjelp der pasienten ikke hadde gitt sitt samtykke. Les mer. Den kanadiske avisa Montreal Gazette skrev for tre uker siden om en studie der 72 prosent av de spurte sa at de støttet aktiv dødshjelp for Alzheimer pasienter som ikke hadde skrevet under på et samtykke før de ble syke. Les mer.

Dette er bare noen av mange nyhetssaker som illustrerer at dette ikke er så enkelt som mange vil ha det til. Nederland og Belgia har gått lenger enn noen andre, og det blir nesten utelukkende fokusert på at ei sprøyte kan løse hele problemet. Det var derfor lenge ikke noe fokus på lindrende behandling. Det var sannsynligvis mange som valgte døden, ikke fordi de ønsket det, men fordi de fryktet en smertefull død. Les mer i Mail Online. Jeg er generelt for sosialisme, men det er en tendens til at individualitet og individets liv nedvurderes. Jeg vil tro at de fleste ønsker å bo i et samfunn som tar vare på eldre og barn, men det er problematisk hvis det er samfunnet som bestemmer hvem som er en byrde og hvem som ikke er det. Da blir det lett et økonomisk spørsmål, for det er ingen tvil om at det er dyrt å ta vare på mennesker.

Jeg tror ikke tankegangen fra Star Trek er så fremmed for mange. En del tenker allerede at det er greit å ta abort for å utrydde down syndrom, men det kan om få år bli like greit å tenke på alle som trenger ekstra ressurser som en byrde. Den australske senatoren Pauline Hanson uttalte f.eks. i juni at elever med autisme burde gå på spesialskoler fordi de holder de andre elevene tilbake. Det er et stykke fra det til å drepe autister, men en kan undre seg over hvor mye en er villig til å gjøre for autister i eldreomsorgen. Kanskje får vi en argumentasjon etter hvert som nærmer seg Half a Life-logikken? Hvis vi ikke klarer å tilby noe bedre enn den eldresomsorgen vi har i dag vil faktisk mord være det mest barmhjertige. Vi har på mange måter et sorteringssamfunn allerede, men jeg tror det blir feil å normalisere eutanasi i den grad at vi sparker alle leger som ikke har samvittighet til å drepe. Det kan bli virkeligheten.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s