Haugesund konkurs etter søksmål

Bilde av oljeplattformen Johan Sverdrup. Den kanskje siste gigantplattformen, Johan Sverdrup, ligger for tiden ved Aibel i Haugesund. Den skal pumpe olje på Utsirahøyden 160 km vest for Stavanger.
Den kanskje siste gigantplattformen, Johan Sverdrup, ligger for tiden ved Aibel i Haugesund. Den skal pumpe olje på Utsirahøyden 160 km vest for Stavanger.

En Facebook-venn delte et innlegg fra Sunnmørsposten i dag der en professor mente at Norge kan miste hele oljefondet i et søksmål. Det er visst nok vanlig med miljø-søksmål. Professor Jørn Øyrehagen Sunde skriver i innlegget om tre generasjoner søksmål. Den første generasjonen var den type Greenpeace Norden og Natur og Ungdom tok ut mot den norske staten. San Fransisco og Oakland er en del av andre generasjon. De har nemlig saksøkt de fem største oljeselskapene i verden for å få erstatning for utgifter de har hatt knyttet til klimaendringer. Sunde mener det vil komme en tredje generasjon med små, men mange søksmål.

Jeg hadde ikke hatt noe imot å se at store oljeselskaper ble holdt ansvarlige, men lurer på realistisk det er å holde regjeringer ansvarlige. USA hadde 350-400 år med slaveri og apartheid-lover. Storbritannia, Frankrike, Portugal, Spania og Italia hadde kolonier, Belgia gikk lenger enn noen andre i Kongo, USA og Frankrike har testet atomvåpen sør i Stillehavet og dermed gjort disse områdene ubeboelige. Norge hører med til de som har produsert olje, gass og kull, og vi har derfor en del av ansvaret, men om det er rettferdig å kreve mer av oss enn f.eks. Russland, Kina, USA og Saudi-Arabia er en annen sak.

Det er en interessant diskusjon om retten kan tillate denne type søksmål. Det er en del av demokratiet eller maktfordelingsprinsippet at vi har et skille mellom domstolene og Stortinget. Jeg lurer likevel på om domstolene kan tillate avgjørelser som får så store konsevenser for demokratiet. Jeg vil heller se at individer går i fengsel og at selskaper straffes hardt, ikke minst de som inngår i konspirasjoner for å stoppe forskning og andre typer rapporter. Jeg kunne også tenkt meg sanksjoner mot land, inkludert Norge, som gjorde mer for oljeindustrien enn for alternativene.

Jørn Øyrehagen Sunde mener at vi kan miste hele oljefondet hvis et søksmål mot den norske staten lykkes. Hvis vi skal følge prinsippet bak disse kravene er det ikke mange norske kommuner som er trygge. Haugesund lever godt som underleverandør til oljeindustrien, og det er ingen tvil om at vi legger igjen store karbonfotavtrykk. Jeg har skrevet flere innlegg der jeg kritiserer lokale og nasjonale myndigheter for at de legger til rette for skitten industri, mens alle forsøk på klimatiltak i beste fall er halvhjertede. Da virker ikke et søksmål urettferdig, men jeg tror politikerne kan unngå det ved å vise større vilje til å legge om, og til å kreve mer fra industrien. Vi kan ikke fortsette å tjene oss rike på og/eller beskytte en industri som ødelegger livene til mennesker over hele planeten. Det er noe å tenke på neste gang.

Jeg er ikke sikker på om teksten i Sunnmørsposten egentlig krever abonnement, så jeg deler en tilsvarende tekst Jørn Øyrehagen Sundes skrev i Energi og klima.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s