Vitenskap, spekulasjon og konspirasjon

Jeg liker i perioder å følge med på konspirasjonsteorier. Jeg går raskt lei, tar en lang pause, men kommer som regel tilbake til dette landskapet. Det er mange grunner til at jeg lar meg fascinere. Det er for det første spennende, og det tilfører noe ekstra at noen av de store teoriene har vist seg å være temmelig nære sannheten. Det er også interessant i kulturell betydning, og UFO-fenomenets betydning for populærkulturen er spesielt fengslende. Jeg lar meg også fascinere av hvor viktig det er for debunkere å vise oss sannheten. Selv tilsynelatende nøkterne mennesker blir overmannet av sterke følelser i opplysningens tjeneste. De takler ikke mennesker som tror på noe annet enn en av de mange narrasjonene vitenskap tilbyr.

Planet X er en av de mer interessante teoriene. Den går tilbake til 1840-tallet da matematikeren Urbain Le Verrier oppdaget at Uranus hadde en uregelmessig bane. Han mente at det måtte være tyngdekraften til et hittil ukjent legeme som forårsaket denne uregelmessigheten. Astronomen Johan Gotfried Galle fant deretter planeten Neptun på det stedet der Le Verrier mente den måtte være. Det var et godt nok svar for de fleste, men det var også noen som mente at Neptun ikke hadde stor nok gravitasjon til å forklare denne uregelmessigheten. Astronomen Tbomas Hussey hadde kalkulert, allerede før oppdagelsen av Neptun, at én planet ikke var nok til å forklare Uranus’ bane.

Noen tror på en iskjempe langt utenfor Neptun som påvirker banen til de små legemene i Kuiperbeltet. Illustrasjon: Wikimedia Commons
Noen tror på en iskjempe langt utenfor Neptun som påvirker banen til de små legemene i Kuiperbeltet. Illustrasjon: Wikimedia Commons

Det er en teori som egentlig aldri forsvant, men den har vært kontroversiell de siste årene fordi noen konspirasjonsteoretikere har tatt dette veldig langt. Jeg skal ikke gå inn på de ulike teoriene, men mange har det til felles at denne planeten har en lang eliptisk bane som gjør at den passerer oss med så store mellomrom at det ikke finnes noen skriftlige kilder. Disse konspirasjonsteorikerne har tatt på seg jobben med å informere oss om sannheten, og ifølge det ferskeste varselet vil katastrofen inntreffe den 23. September 2017.

Det er hovedsakelig to ting jeg synes er interessant med denne saken. To astronomer ved Caltech fortalte i januar i fjor at de hadde funnet beviser for at det virkelig var en stor planet langt ute i solsystemet vårt. De tror den har så lang bane at planeten vil bruke mellom 10 000 og 20 000 år rundt Sola. De kalte den Planet Nine, men det er i realiteten Planet X. Det skal sies at andre studier mener å ha motbevist teorien i etterkant. Det er ikke overraskende, for hvordan kan en hevde at en jobber med pålitelige data på så stor avstand? Det er bare teorier.

Vitenskap er mye spekulasjon eller intuisjon, og mange av de største bragdene i vitenskapens historie ble bevist av noen andre enn de som formulerte teorien. Selv Einstein stolte ikke på, eller så ikke rekkevidden av sine egne teorier. En teori starter gjerne med et geni som følte intuitivt at han/hun hadde rett, og det viste seg seinere at denne forskeren var på rett spor. Det er tankevekkende når mangel på bevis faktisk blir brukt mot de en mener er uvitende, men mye av det vi tar for gitt er ikke mer enn teorier. Det er ikke utenkelig at ordet konpsirasjonsteoretiker ble brukt mot noen av de vi feirer i dag. Det var noen ganger kort vei fra vitenskap til spekulasjon. Vi tenker kanskje at forskere har avlagt et løfte om å tjene sannheten, men de er f.o.f. mennesker.

Reklamer

En kommentar om “Vitenskap, spekulasjon og konspirasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s