Håpet som forsvant

Bilde av sola speilbilde av sola i en sølepytt. Vi har både sol og regn, i tillegg til vind og bølger. Det gir et potensiale for fornybar energi, men vi er mest interessert i å eksportere den.
Vi har både sol og regn, i tillegg til vind og bølger. Det gir et potensiale for fornybar energi, men vi er mest interessert i å eksportere den.

Jeg jobbet som frilans-journalist i Tysvær bygdeblad i 2006-07, og skrev bl.a. om gasskraftverket på Kårstø og et mulig kullkraftverk i samme kommune. Det første ble bygget, men kom aldri i produksjon, og det ble nylig bestemt at det skulle demonteres. Det ble aldri noe av kullkraftverket med kull fra Svalbard heller fordi Jens Stoltenberg krasjlandet på Månen. Det var nemlig tanken at CO2-fangst skulle rettferdiggjøre begge kraftverkene.

Utsira vindpark ble etablert et par år tidligere. Det inneholdt to vindturbiner, og når de produserte mer strøm enn dette øysamfunnet trengte, ble overskuddet lagret som hydrogen. Det ble produsert hydrogen gjennom elektrolyse av vann, og dette ble lagret på trykktanker. Når det var for lite eller for mye vind for turbinene, kunne de bruke lagret hydrogen til å produsere strøm. Det var i realiteten et batteri. Dette var et prosjekt Norsk Hydro, som nå er en del av Statoil, var deleier i. Turbinene finnes fremdeles, men hydrogenanlegget ble avviklet i 2010. Dette prosjektet skulle vise at et øysamfunn kunne være selvforsynt, og det har tydelig skapt en del internasjonal oppmerksomhet. Denne artikkelen fra avisa The Guardian var veldig positiv, så hvorfor ble det plutselig stille? Det var riktignok noen tekniske utfordringer de måtte løse, men det virker rart at de ga opp.

Det har blitt snakket om bølgekraft i mange år, men det har aldri blitt noe av det. Nå kan det se ut til at en har kommet et stykke videre. Et svensk-norsk firma leverer strøm til kraftnettet fra et fullskala pilotanlegg i Herøy kommune. E 24 skrev om dette i helga. Dette er veldig gledelig, men en kan spørre seg om det noensinne blir noe av prosjektet. Norge tjener store penger på olje, og det er i tillegg til Statoil mange underleverandører som lever av at oljeindustrien gjør det bra. Er norske myndigheter interessert i å gå vekk fra fossilt brensel? Det er et problem at vi ikke er villige til å redusere utslippene her. Vi leter hele tiden etter muligheter for å fortsette dagens forbruk av fossile brensler, eller sågar øke det, uten å øke utslippene. Vi leter altså ikke etter andre alternativer.

Jeg bodde i Meløy kommune i 2012-2014. Solcelleprodusenten REC hadde nettopp lagt ned fabrikken i Glomfjord, og dermed forsvant 650 jobber. Det var ti prosent av hele befolkningen i kommunen. Det blir sagt gang på gang at norske bedrifter kan bli verdensledende på miljøteknologi, men det blir stort sett mye prat og lite handling. Det er nok bedrifter som prøver, men om de får nok hjelp fra myndighetene er litt uklart.

Det blir solgt stadig flere elbiler og dette blir brukt som et miljøargument. De er nok det, men vi eksporterer mye av den rene strømmen vi produserer. Hvis vi ikke kjøper strøm med opprinnelsesgaranti vet vi ikke hvor strømmen ble produsert. Vi er en del av et europeisk nettverk og hvis vi kjøper strøm uten opprinnelsesgaranti kan den like gjerne komme fra atom eller kullkraft som fra vannkraft, vindmøller eller solceller. Det er altså ikke det samme hvor strømmen til elbilene kommer fra. Er vi villige til å betale mer for en opprinnelsesgaranti? Avgifter utgjør over 60 prosent av bensinprisen, og dette er en inntekt staten neppe er villig til å gi opp. Er vi villige til å betale en høyere strøm for at staten skal få penger den ikke bruker på miljøtiltak? Alternativet er vel at de tar tilsvarende i avgifter på kjøretøyet, og da blir kanskje ikke elbil like attraktivt.

Jeg spør meg selv hva som er verst. En Donald Trump som ikke later som at olje og kullkraft ikke betyr mye for økonomien, eller europeiske, ledere som gir inntrykk av å være Jordas siste forsvarslinje. Staten eier 62 prosent av Statoil og kommunene eier mange av strømselskapene. De har dermed makt til å føre den miljøpolitikken de mener vi trenger.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s