Det norske sviket

Norske flagg. Har du klart for deg hva det norske er, hva du vil ta vare på i en foranderlig verden.
Har du klart for deg hva det norske er, hva du vil ta vare på i en foranderlig verden.

Dagbladet skrev en leder den 25. juli som ikke ser ut til å ha skapt noe debatt. Den er egentlig en del av norske verdier debatten, og den har riktignok delvis blitt fulgt opp. Lederen konstaterte det åpenbare, at Arbeiderpartiets innvandringspolitikk ikke skiller seg fra den Erna Solbergs regjering har ført. Det som overrasket meg mest er påstanden om at Norge har råd, plass og kompetanse til å ta imot flere.

Lederen viser bl.a. til en artikkel i Aftenposten som siterer en rapport fra FNs høykomissær for flyktninger. Rapporten slår fast at 70 prosent av de som kommer til Italia via Libya forlater hjemlandene sine for å forbedre den økonomiske situasjonen sin. De er med andre ord ikke flyktninger, men denne lederen brukte konsekvent ordet båtflyktninger om alle. Mange kommer fra Afrika og andre asiatiske land enn Syria. Dagbladet omtalte også Sylvi Listhaug og Jonas Gahr Støres strenge innvandringspolitikk som kortsiktig og egoistisk, og avisa viste til at Sverige og Tyskland har tatt imot langt flere flyktninger, selv om de vet at det er en løgn. De blander altså ulike grupper når det passer dem, for hvis vi skal forholde oss til tallene fra FN er det grunn til å tro at mange av de som kommer stjeler en plass fra noen som trenger oss mer. Hvor mange flyktninger hjelper vi egentlig?

Jeg sier ikke at vi ikke skal hjelpe, men det er mer snakk om hvem vi skal hjelpe. Når det gjelder plass og kapasitet tenker jeg på de som ikke får hjelp. Sysselsettingen blant innnvandrere fra Afrika er på 40 prosent, mens den er på 53 prosent for innvandrere fra Asia. Sysselsettingen blant funksjonshemmede er på 44 prosent, og en like stor prosentdel av disse har en deltidsjobb. Disse tallene stammer fra Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse for 2016, andre kvartal. Den samme undersøkelsen avslørte at 24 prosent av de 349 000 funksjonshemmede som står utenfor arbeidslivet ønsker en deltidsjobb.

Jeg vet som tidligere lærer en god del om PPT og BUP i ulike kommuner. Jeg jobbet i seks kommuner og tre fylker i løpet av karrieren, og så noen av manglene. Det er mange ufaglærte som prøver seg fram med spesialpedagogikk, noen barn får sannynligvis feil diagnose, og noen får ikke en diagnose i det hele tatt, selv om alt tyder på at de burde hatt en. Det kan ha sammenheng med at det ikke finnes behandlingstilbud.

Jeg ser ukentlig overskrifter, i perioder daglig, om mennesker som ikke fikk hjelp i helsevesenet og i NAV-systemet. De fleste vet om hvor lite eldreomsorgen er prioritert. Mange barn blir sviktet ved at fosterhjem ikke blir fulgt opp, og ved at fosterbarn med en diagnose ikke får behandling. Det er mange utfordringer, og når vi tar imot flyktninger har vi et moralsk ansvar for å gi dem noe bedre, men hvordan kan vi gjøre det når vi allerede ikke makter å hjelpe de som trenger det? Har vi rett og slett forakt for svake grupper i samfunnet? Det er forøvrig interessant at mange har problemer med Kirka, men godtar de store fordommene og straffereaksjonene som finnes innad i islam, også i Norge.

Hvor mange kan vi ta imot og likevel håndtere fattigdom, stadig flere eldre, innvandrere og funksjonshemmede som ønsker å jobbe, men som får vite at de er uproduktive navere? Når det gjelder Libya var Norge veldig delaktig i å «frigjøre» det som inntil da var Afrikas rikeste land. Dagbladet bør ta en debatt om moral, og gjerne inkludere de krigsforbrytelsene de har bidratt til å rettferdiggjøre.

Hva skjedde forresten med det norske? Finnes det noe norsk du tror på, som du er villig til å forsvare, og som du stolt vil lære innvandrerne? Jeg har foreløpig ikke sett denne holdningen. Vi har ikke bare sviktet oss selv; vi har sviktet innvandrerne også.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s