Haugesund svikter kvinnene

Bilde fra utsiden av Haugesund stadion med en reklameplakat som viser en FKH-spiller. Fotball i Haugesund dreier seg utelukende om herrelaget til FKH.
Fotball i Haugesund dreier seg utelukende om herrelaget til FKH.

Jeg er ikke så interessert i fotball som jeg var i ungdommen, og det hjelper ikke at fotball går på bekostning av alt annet. Når jeg diskuterer fotball trenger jeg litt mer enn det sportslige for å holde på interessen. Det er flere interessante sider en kan diskutere, bl.a. likestilling.

Mange av de store europeiske klubbene på herresida satser på kvinnefotball. Toppserien i England inkluderer lag som Arsenal, Manchester City, Liverpool, Chelsea og Sunderland. Blant de beste franske lagene finner vi Paris SG, Lyon og Bordaux, mens Tyskland og Spania har kjente lag for de som har fulgt herrefotball. Det er mange grunner til at dette er fornuftig, og vi så muligens en av dem under sommerens EM i Nederland. Norge var lenge best i verden, og jeg tror ikke det blir for pompøst å si at vi var en av pionerene på 1970 og 80-tallet, men vi ser at stadig flere landslag kan matche oss, og vel så det.

De gjør sikkert mye bra arbeid i Avaldsnes, Klepp, Kolbotn, Røa og Medkila, men dette er små klubber som sannsynligvis ikke har store ressurser. Norge produserer fremdeles gode spillere, og noen av landslagsspillerne kommer fra klubber som Chelsea, Lyon og Bayern München.

Jeg har tidligere vært kritisk til FK Haugesund. Fotballforbundet ga for noen år siden klar beskjed om at klubben hadde valget mellom dyre utbedringer av stadion, og å spille hjemmekampene i Stavanger eller Bergen. Da bestemte bystyret seg for at den kommunen som fremdeles var under administrasjon etter Terraskandalen, og som måtte skjære kraftig ned på skole og eldreomsorgen, skulle låne titalls millioner kroner til ny stadion. De ga t.o.m. disse pengene til et AS der FKH eide 60 prosent, så kommunen hadde ingen kontroll med hvordan pengene ble brukt. Jeg kjenner ikke detaljene i avtalen, men den inkluderte åpenbart ikke noe krav om å satse på kvinnefotball.

En 11 år gammel spiller i Haugar spurte i et leserbrev i Haugesunds avis i januar om hvorfor FK Haugesund ikke hadde et damelag. Det startet en livlig debatt der Avaldsnes og Haugar var positive, mens FKH har vært veldig nølende. De tenker utelukkende på A-laget for herrer, men jeg lurer på om de har rett til det. Klubben og kommunen har i realiteten stjålet fellesskapets penger. Det er vanskelig å forstå at ingen har blitt straffet for dette, men når de heller ikke vil dele pengene med kvinnefotballen kan en spørre seg om de er så viktige for identiteten vår som politikerne tydeligvis mener. De har egentlig sviktet.

Det er mulig at de ikke har brutt noen lover, selv om jeg mener dette er tvilsom bruk av offentlige midler, men en kan lure på om både politikerne og ledelsen i fotballklubben har noe forhold til etikk i det hele tatt. Det er etikken som skal styre de moralske vurderingene, men hva om en ikke har noen?

Det burde ha vært naturlig med et kvinnelag i FK Haugesund, for klubben er et resultat av at Haugar og Djerv 1919 slo sammen A-lagene sine i 1993. Den tredje klubben i byen, Vard, trakk seg, men ble et farmerlag i 2006. Alle de tre opprinnelige klubbene har hatt gode damelag, og nå kjemper kjøpelaget Avaldsnes om å vinne Toppserien. Hvis de andre lagene vil samarbeide om å skape et godt, lokalt lag, hvorfor nøler FKH?

Rosenborg spiller forøvrig om å kvalifisere seg for Champions League i kveld. De er garantert ufattelige beløp hvis de klarer det. Jeg synes ikke det er unaturlig å satse på kvinnefotball. De engelske lagene har forøvrig hatt ordet ladies bak klubbnavnet. Arsenal tok det nylig vekk for å vise at de sidestilte herre og kvinnefotball. Når skal Norge, som en gang var en pioner innen kvinnefotball, følge etter?

Reklamer

3 kommentarer om “Haugesund svikter kvinnene

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s