Fraværsregelen trenger noen unntak

Bilde av Haugaland videregående skole. Jeg gikk her i to år og mistrivdes, men møtte opp hver dag.
Jeg mistrivdes som elev her i to år, men møtte opp hver dag.

De to første jobbene jeg hadde som lærer var på yrkesskoler. Det var to år med konflikter, hovedsakelig grunnet fraværsregelen. Skolene hadde en regel om at en viss prosent i fravær kunne føre til at en ikke fikk karakter i det faget. Jeg husker ikke hvor stort tallet var, men antar at det var litt høyere enn i dag, siden den nye 10 prosent-regelen tross alt er en innstramming. Jeg hadde imidlertid en del elever på byggfag som ikke prioriterte norsk og engelsk, for å si det forsiktig, og det var derfor elever som hadde et urimelig høyt fravær. Denne skolen hadde ingen mekanismer på plass for å håndtere denne type utfordringer.

Fraværsregelen var en vits, og jeg var derfor spent da regjeringen strammet inn fraværsreglene. Det resulterte i et rabalder uten like. Det var demonstrasjonstog, og i tillegg til elevene protesterte både fastleger og kjøreskoler. Det er en vanlig reaksjon. Mennesker liker ikke forandring, men dette vil sannsynligvis gå bedre enn mange har fryktet. Det kan nemlig virke som at spådommene var unødvendig dystre.

Fraværstallene for skoleåret 2016-17 ble nylig offentliggjort, og de viste at det var en nedgang på 40 prosent for hele landet og 50 prosent i Rogaland. Det var 3,1 prosent på nasjonalt nivå som ikke fikk vurderingsgrunnlag (IV), og 1,8 prosent av disse fikk IV på grunn av overskredet fraværsgrense. Det var en liten nedgang sammenliknet med det foregående skoleåret. Les mer på Utdanningsdirektoratet.

Ting har en tendens til å ordne seg etter hvert. Elevene trenger ikke, såvidt jeg har forstått, dokumentere sykefraværet før de har passert 10 prosent, men etter det kan f.eks. helsesøstre gjøre det. En trenger altså ikke nødvendigvis en avtale med fastlegen. Det er interessant at nedgangen var så stor. Det tyder på at mange klarer seg med et større press, selv om de ikke liker det.

Er det ikke sånt det fungerer, eller bør fungere, i arbeidslivet også? En doktoravhandling som Forskning skrev om fant forøvrig at, selv om noen bruker uttrykket «ta en tredagers», er det ikke vanlig å utnytte den generøse, norske sykelønnsordningen. Det er imidlertid mer av den type fravær blant unge enn eldre arbeidstakere. Da er det kanskje ikke bare sykdom som hindrer oss i å gå på jobb eller skole? Når det gjelder trafikkopplæring og andre ting elever mener de trenger å gjøre på dagtid, er det virkelig myndighetenes ansvar å nedprioritere undervisning for å tilrettelegge for dette?

Jeg tror det er nødvendig med en grense. Jeg har sett en del atferd, både som elev og lærer, som viser at det er ei gruppe elever som trenger mer disiplin enn andre. Det er likevel én grunn til at jeg mener den nye ordningen er for streng eller ikke har nok unntak. Det er vanskelig å snakke om psykisk sykdom, og selv om 16-18 åringer kan gå til legen alene, kan det innebære en konflikt med familien. Jeg kjenner til eksempler på familier som ser på f.eks. depresjon som en svakhet, en svakhet som ikke tolereres. Jeg nevner ofte angst og depresjon fordi jeg skriver om autisme, ADHD og NLD på den andre bloggen min, og dette er to vanlige tilleggsvansker for de som har en utviklingsforstyrrelse. Når en sliter med den type symptomer er det ikke sikkert det er så lett å gå til legen, uavhengig av om en må kjempe mot familien eller ikke.

Forskning.no skriver også om at psykisk helse er et tabubelagt emne blant ungdommer. Det er noe de prøver å skjule for hverandre. Det trengs derfor mer kunnskap om emnet. Jeg skrev om det i fjor, og anbefaler Mye å hente i psykiatrien. Jeg skrev i det innlegget om ei bok med samme navn som tar for seg ungdom og psykisk helse.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s