Korrupsjon i Haugesund kommune

De nye Husbank-leilighetene ved Hollenderhaugen blir ikke billige.
Leiligheter til over 2,5 millioner er ikke ment for vanskeligstilte.

Skolene, eldreomsorgen og de økonomisk vanskeligstilte er tradisjonelle budsjettapere i Haugesund. Det sjokkerte meg derfor da kommunen for noen år siden lånte penger for å hjelpe fotballklubben FKH, noe jeg mener burde ha vært ulovlig bruk av offentlige midler.

Jeg har skrevet mye om de nye leilighetene som bl.a. A. Utvik bygger i Haugesund. Disse koster 2,5 – 5 + millioner kroner, og de er 80 prosent finansiert gjennom Husbanken. Det er samtidig mange rimeligere boliger, som Husbankens reelle målgruppe har råd til, men det er umulig å få lån til disse.

Meglerhuset Rele selger mange av de nye leilighetene, og de sier på hjemmesidene sine at «det for noen kan være aktuelt med startlån fra kommunen til å dekke toppfinansieringen.» De skriver også at det ikke er mulig med ordinært Husbanklån på brukte boliger, og det er det jeg synes er urimelig. Det virker på meg som at det som blir presentert som et redskap for å sikre en rettferdig boligpolitikk, kanskje er det motsatte. Det sikrer arbeidsplasser i det som er en mer eller mindre permanent aktivitet for noen få bedrifter, og de mange underleverandørene, men det bidrar ikke til å hjelpe de som trenger der mest.

Det er mange kommuner som siterer Husbanken med følgende tekst: «Startlån kan være en inngangsmulighet til boligmarkedet for husstander som ikke får vanlig boliglån eller som har vanskelig med å bli boende i boligen sin. Har du lav inntekt kan startlånet kombineres med tilskudd til etablering eller bostøtte.»

Det høres betryggende ut, men virkeligheten er en annen. Husbanken har to hovedregler å forholde seg til. Dette er regjeringens visjon for boligpolitikken, og i hovedmål 1 sier de bl.a. at «regjeringen vil legge til rette for raskere, enklere og rimeligere boligbygging.» Hovedmål 2 slår fast at komunene skal hjelpe vanskeligstilte på boligmarkedet. Det er ingen tvil om at lokale myndigheter har fokus på rask boligbygging, men om det er rimeligere og lettere tilgjengelig er en annen sak.

Jeg mener de nye leilighetene bidrar til å presse prisene opp, for når Husbanken finansierer leligheter som koster opp til 5,5 millioner kroner, kan en spørre seg om hvem de ønsker å hjelpe. Jeg bodde en periode i «kommunegården» i barndommen, og vi flyttet etter hvert til blokkene i Ramsdalen da de var innflyttingsklare på midten av 1970-tallet. Kommunegården var sosialboliger, men ble solgt for et par år siden. Leilighetene har gått gjennom en kort, kosmetisk oppussing, og ble raskt solgt. De fleste blokkleilighetene fra 1960 og 70-tallet koster 1,3 millioner + fellesutgifter på opp til 3 000 kroner per måned. Begge alternativene er langt utenfor rekkevidde for de fleste som trenger hjelp fra Husbanken.

Vi er ikke på vei mot et klasseskille. Vi har det allerede. Det var innholdet i innlegget Klasseskillet. De fleste byene i Norge vil gå gjennom store forandringer fordi SSB forventer en stor befolkningsvekst. Vi kommmer sannsynligvis til å bo trangere, samtidig som mulighetene for rimelige boliger forsvinner. Jeg kan ikke se at vi kan unngå store konflikter, og dette dreier seg mer om klasse enn innvandring.

Jeg var veldig bastant i overskriften, men må presisere at jeg ikke vet. Jeg lurer likevel på om kommunen er i stand til å forvalte penger. Vi hadde først Terra-skandalen. Deretter lånte kommunen 60 millioner kroner sammen med FKH, og plasserte pengene i et selskap som FKH eier 60 prosent av. Hvis en vil klage på et avslag om startlån kan en ikke klage til Husbanken. En må klage til kommunen, en kommune med et tvilsomt rykte, fordi Husbanken har overført alt til kommunene. Det er dette den engelskspråklige verden kaller å la reven vokte hønsehuset.

Hvis regjeringen har en visjon burde den gjøre mer for å tvinge kommunene til å gjennonføre politikken.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s