Feministiske forbilder

Jeg startet opprinnelig dette innlegget med å spørre om feminsmen hadde sviktet, men det ble litt langt, og det inneholdt dessuten flere tanker som egentlig ikke hørte sammen. Jeg delte  teksten opp, og dette blir derfor litt om forbilder, mens den mer kritiske delen kommer seinere.

katherine Johnson er en afrikansk-amerikansk fysiker og matematiker. Hun jobbet i NASA og var bl.a. involverrt da Apollo 11 landet på Månen. Foto: NASA
katherine Johnson er en afrikansk-amerikansk fysiker og matematiker. Hun jobbet i NASA og var bl.a. involverrt da Apollo 11 landet på Månen. Foto: NASA

Jeg vil starte med å hedre noen kvinner som har blitt glemt. Jeg følger med på astronomi, men det var én sak som hadde unngått radaren min fullstendig, kvinnene NASA glemte. De mest kjente gikk under navnet The West Computers, og dette var en gruppe amerikanske kvinner som jobbet ved Langley Research Center ved NACA (forgjengeren til NASA) fra 1943 til 1954. The West Computers var noen av de beste matematikerne i USA, men siden de var kvinner kunne de ikke jobbe innen sitt eget felt. De fleste ble derfor lærere, men noen ble altså rekruttert til å gjøre beregningene som førte til noen av de største framskrittene i luftfart. Noen av dem var afrikansk-amerikanske, og de opplevde spesielt mye diskriminering. Dette var mens Sørstatene i USA hadde såkalte Jim Crow lover, eller raseskille. Det innebar at det var steder og privilegier som var forbeholdt hvite. Minoritetene støttet kvinnekamp generelt, men denne støtten gikk ikke den andre veien. Det er ikke mye som har forandret seg, for hvis en søker etter informasjon på nettet, får en mange artikler, men de er mest opptatt av det hvite kvinner ikke har oppnådd.

Det er ikke dumt med forbilder, gjerne forbilder som går på tvers av religion og etnisitet. De aller minste kan møte noen av pionerene i NASA. Lego har ei side der fans kan foreslå ideer, og laste opp bilder sammen med en beskrivelse av prosjektet. De ideene som får 10 000 følgere blir vurdert av Lego. NASA-prosjektet kom gjennom nåløyet og dermed ble det et sett bestående av Margaret Hamilton, Katherine Johnson, Sally Ride, Nancy Grace Roman og Mae Jemison. Dette er gode forbilder for jenter, og jeg har en mistanke om at de kanskje kan inspirere jenter mer enn noen feminister har klart så langt.

Maleri av Ada Lovelace
Ada Lovelace
Wikimedia Commons

En av de som inspirerte disse kvinnene var kanskje Ada Lovelace (1815-1852), datter av den kjente poeten Lord Byron og Annabella Milbanke. Mora var mer enn gjennomsnittlig interessert i matematikk, og Adas oppvekst bestod av et strengt regime av matematikk og vitenskap. Dette var en strategi hun brukte for å hindre dattera i å utvikle farens poetiske temperament. Ada blir sett på som verdens første dataprogrammerer. Les mer om henne på Finding Ada. Dette er forøvrig ei side som vil promotere kvinnelige forskere, og oppmuntre foreldre og lærere til å dele denne informasjonen med barna. Da kan unge jenter se at det ikke er negativt å være smart. Årets Ada Lovelace Day er forøvrig 15. oktober.

Dorsa Derakhshani er et flott forbilde for unge muslimske jenter som ikke er spesielt interessert i vitenskap. Hun er en iransk grandmaster i sjakk, men ble kastet ut av landslaget da hun under et ett års opphold i Spania spilte uten hijab. Når jeg tenker på hva vi har, og det er mange som mener at de mest populære rosabloggerne er de beste forbildene for jenter/unge kvinner, virker denne 18 år gamle sjakkspilleren mer imponerende.

Vi har litt mer. Vi har også Hadia Tajik som mener at eggdonasjon har med likestilling å gjøre. Tajik mener at kvinner skal kunne planlegge å bli alenemor, og sågar donere egg. Det kan få konsekvenser for barna.

Spørsmålet om feminismen har sviktet er av den retoriske sorten. Jeg kommer tilbake til det i det neste innlegget mitt.

 

En kommentar om “Feministiske forbilder

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s