Hvordan gjenoppbygge en nasjon

Nidarosdomen er en av stolthetene våre, men betyr denne type symboler noe for flertallet av oss?
Nidarosdomen er en av stolthetene våre, men betyr denne type symboler noe for flertallet av oss?

NRK skrev om 56 år gamle Yemane Teferi fra Eritrea for et år siden. Han døde etter å ha levd åtte år på et flyktningemottak i Sverige og 17 år på et mottak i Norge, altså halve livet sitt. Han ble boende der etter det endelige avslaget om opphold fordi han ikke hadde noe sted å reise. Han mente han ville bli sraffeforfulgt i Eritrea, men ble ikke tvangssendt hjem siden Norge ikke hadde en utleveringsavtale med hjemlandet hans.

Saken om Hawjin og Nawjin har opprørt mange. Foreldrene deres kom fra Iran og jentene ble født i Haugesund. Dette var en familie som helt tydelig hadde planlagt et liv i Norge. Jentene var like lokale som klassekameratene sine, men ble altså sendt ut av landet da de var 9 og 11 år gamle. Hvorfor sender vi våre egne barn ut av landet? Familien vant ankesaken i januar og nå får de altså komme tilbake. Les om det i VG og på ei støtteside på Facebook.

Det er mange flyktninger i Europa som kommer via flyktningeleire i Tyrkia, Jordan og Libanon, og de har levd lenge i limbo både før og etter at de kommer til Europa. Nettavisen skrev for et par dager siden om ei sjubarnsmor fra Syria som hadde blitt plassert i Karasjok. Jeg tar forbehold om at historien er sann, for dette høres umiddelbart ut som en gave til innvandrerskeptiske europeere eller de som vil skape sympati for flyktninger. Jeg kan forstå begge parter. Familien kom fra millionbyen Aleppo via en leir i Libanon. De var altså vant med å ha mange mennesker rundt seg, men plutselig befant de seg i en kommune med langt under 3 000 innbyggere. Det er en grunn til at fylket med størst areal har det laveste folketallet. Det er ikke mange som faktisk ønsker å bo der, og da er det kanskje mye å forvente at syrere skal drømme om det. Jeg vil på den annen side tro at Finnmark er bedre enn krig og overfylte flyktningeleire der kvinner og barn er spesielt utsatt for vold og overgrep.

Vi har et ansvar for flyktninger vi tar imot. Det er kke ærbart å sende flyktninger tilbake etter mange år i Norge, men det er ingen tvil om at norske myndigheter ser på oppholdet i Norge som en tidsbegrenset beskyttelse. Den forrige regjeringen hadde forøvrig den samme innvandringspolitikken. Vi sender derfor mange tilbake, inkludert barn som har levd hele livet sitt her. Vi burde hatt en lov som sa at flyktningene fikk bli hvis de hadde vært her i minst fem år.

Det blir snakket mye om multikulturalisme og integrering i Norge. Det første begrepet har mange ulike definisjoner, men de fleste vektlegger respekt for andre kulturer. Innvandrere skal ikke integreres. Det kan i sin ytterste konsekvens innebære at innvandrere lever etter kodekser og verdier som har blitt utviklet i andre samfunn. Det var tanken at dette skulle gjøre samfunnet friere, men andre religioner har helt andre tanker om moral, og det er ikke uproblematisk.

Det er to utfordringer her. Vi har ikke som samfunn hatt noen debatt om forholdet mellom integrering og multikulturalisme. Den andre utfordringen har en sammenheng med den første, for det dreier seg om forholdet til Norge. Jeg tenker på stolthet og nasjonalfølelse. Mennesker som føler at dette er landet deres, at de hører hjemme her og ikke bare er på besøk, vil gjøre langt mer for å gjøre det samfunnet de bor i bedre. Det har med følelser å gjøre, men det er ikke bare opp til innvandrerne. Vi må jobbe for at innvandrerne skal føle noe for Norge. Det er som med leiligheter. Jeg har bodd i gater der ingen eide huset de bodde i, og jeg har bodd i gater der de aller fleste eide sin egen bolig. Det er ingen tvil om at de fleste bryr seg mer om det de eier. Vi har et ansvar for å inkludere , bl.a. gjennom å skape litteratur, musikk, filmer og TV-serier som gjør flest mulig stolte over å være norske. Innvandrere har et ansvar for å nærme seg den kulturen de har godtatt å leve i.

Når vi ser hvor mange some enten lever i limbo eller som blir oppmuntret til å følge sine egne tradisjoner, kan en lure på hvor nasjonalfølelsen hører hjemme. Det er lett å tenke at innvandrere som føler patriotisme for Norge vil gjøre Norge bedre, men det forutsetter at de støtter de rette ideene. Det ble regnet som upatriotisk å kritisere norske myndigheter, NATO og USA under den kalde krigen. Det ble forventet at gode nordmenn godtok opprustning og fiendtlige holdninger til fienden. Det har i den siste generasjonen vært en like stor forventning til at nordmenn skal tro på det trusselbildet NATO har tegnet av Vest-Asia og Nord-Afrika, mens det er mye som tyder på at bildet er feil. Vi lever i en verden der USA tar avgjørelser som påvirker mennesker over hele verden, og gode nordmenn skal godta det som den eneste løsningen. Jeg vil derimot hevde at en ikke er en god borger hvis en godtar løgner.

Jeg er ikke sikker på hva svaret blir, men det innebærer sannsynligvis sterkere og varmere følelser til landet sitt enn mange har i dag. Vi trenger innvandrere, men det er et spørsmål om det bør være bostedsplikt når en mottar hjelp, eller om det like greit å hjelpe mennesker i andre land. Den ideelle situasjonen er at innvandrere er stolte over sin egen kultur uten at de ignorerer den kulturen de flytter til. Det virker å være enklere for for kristne og ateister å forholde seg til en kristen/humanistisk tradisjon enn det er for muslimer, som i stor grad prøver å overse det samfunnet de bor i. Vi nordmenn kan derimot bli flinkere til å stille krav til innvandrere samtidig som vi godtar ulikheter, samt å stille spørsmål ved det myndighetene gjør.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s