Bo i en container

Det er noe som mangler på det norske boligmarkedet, og det er boliger for de som vil leve alternativt og/eller de som ikke har råd til de eksisterende boligene. Det høres veldig enkelt ut på sidene til Husbanken. Der står det at startlån og tilskudd til etablering skal bidra til at personer som ikke får lån i vanlige banker får en mulighet til å kjøpe egen bolig.

Det er vanligvis et krav at en må kunne betjene startlånet i tillegg til alle andre utgifter en har, men hvis en har lav inntekt kan et startlån kombineres med tilskudd og/eller bostøtte. Det er ifølge Husbanken skattemessig gunstig og derfor billigere å eie hvis en tenker langsiktig. Det er nemlig dyrt å kjøpe/selge. Det er i alle fall teorien at myndighetene skal hjelpe oss med den stabiliteten vi får når vi eier, men det har vist seg å ikke fungere helt i praksis. Jeg kjenner til en del eksempler på familier som har blitt avvist av kommunen/Husbanken når de har søkt om lån til egenkapital, mens det er mange nye leiligheter i en høy prisklasse (2,5-5 millioner kroner) som blir solgt med 80 prosent finansiering gjennom Husbanken. Det er noen som tjener på dette, og det er ikke de med lav inntekt. De fleste som leier betaler det som tilsvarer et lån på 1,5-2 millioner kroner. En slipper å tenke på vedlikehold, kommunale avgifter og forsikring, men en er også prisgitt huseieren.

Jeg har alltid hatt en drøm om å leve litt alternativt. Jeg er ikke så vågal at jeg kunne tenkt meg å leve fullstendig «off the grid.'», men jeg ønsker det hadde vært mulig å velge en ukonvensjonell bolig. Det er mye som tyder på at vi beveger oss inn i ukjent territorium i Europa, også i Norge. Jonas Gahr Støre uttalte til Fri Fagbevegelse nylig at han frykter en underklasse. Han viser til Tyskland der mange må spe på lønna med sosialhjelp og matkasser, og «working poor» blir en stadig større gruppe i Storbritannia. Det er mennesker som faller under fattigdomsgrensa, og en del blir også hjemløse, til tross for at de har en jobb.

Det er dette samfunnet de har i USA. Det er et samfunn der det ikke er nok med én jobb. Det er studier som viser at amerikanerne arbeider langt mer enn europeerne, og noen hevder at det er fordi de har ambisjoner, men sannheten er at mange tjener for lite til å kunne forsørge familien. Det er derfor en god del som ikke har noe annet valg enn å ta flere jobber. Støre har sagt i andre intervju at Norge trenger arbeidsinnvandring. Jeg er enig i det etter som vi ville hatt en befolkningsnedgang uten noen innvandring, men det er urovekkende når politikerne snakker om høy innvandring og høy arbeidsinnvandring, samtidig som de ignorerer de store sosiale utfordringene vi kan få.

Det er politikerne som styrer Husbanken. Det skal offisielt være et verktøy fot å motvirke den utviklingen Jonas Gahr Støre frykter, men det virker å være et gap mellom ord og handling. Jeg vil hevde at kommunene bryter loven, for det er store forskjeller i måten de forvalter pengene fra Husbanken på. Det kan altså bli stadig vanskeligere å eie sin egen bolig. Det er derfor det hadde vært fint med noe som kostet betydelig mindre.

Tanken bak Container City i London er gjenbruk. Det er mange muligheter, og hvorfor ikke bruke busser, tog, fly og brakker? Det hadde kke forundret meg om en lang rekke lover hadde blitt tatt i bruk for å gjøre dette nesten umulig, men det hadde gjort flere uavhengige. Resirkulering burde dessuten være typisk norsk.

Støre frykter ny underklasse i Norge

Reklamer

En kommentar om “Bo i en container

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s