De dødes fest

Eidsborg stavkyrkje er blant de minste, men har en fascinerende historie.
Eidsborg stavkyrkje i Telemark minner meg om gamle tradisjoner, og det er verd å ta vare på noen av dem.

All Saints’ Day, All Hallows’ Day, Hallowmas, Feast of All Saints, Solemnity of All Saints. Denne dagen har mange navn i den engelskspråklige verden. Det er en kristen fest for alle kjente og ukjente helgener, samt for døde slektninger, men det mange ikke tenker over er at  31. oktober er en kristen fest også.

Det er noen som mener at Halloween var en helt uavhengig kristen feiring helt fra begynnelsen, mens andre hevder at Den katolske kirka prøvde å utkonkurrere den keltiske høstfesten Samhain. Det skjedde i så fall under Pave Gregory III på 700-tallet, så det er grunnlag for å si at det er en kristen fest likevel etter så lang tid. Når det gjelder et eventuelt før-kristent innhold er det mange som ikke klarer å skille mellom hedensk og okkultisk, men det okkultiske eller sataniske er en kristen tankegang.

Det er et utstillingsvindu jeg ofte går forbi i sentrum som reklamerer for en spesiell kirkegård-tjeneste. En kan betale for at denne bedriften skal legge blomster og tenne lys på grava. Jeg trodde hele poenget var at du skulle minnes et menneske du hadde hatt et spesielt forhold til, men hvis du ikke har behov for å føle den nærheten det kanskje er å besøke den siste fysiske påminnelsen om at denne personen levde, virker det litt rart å kjøpe denne tjenesten. Vi trenger på den annen side ikke være på kirkegården for å tenke på de som betydde noe for oss. Dette er en god kveld for det.

De dødes dag er en stor begivenhet i Mexico. Denne filmen viser et barn som minnes sin døde mor. Det er dumt at noen synes at kirkegården er creepy, men kanskje lærer meksikanske barn å takle døden uten å fortrenge den?

En kommentar om “De dødes fest

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s