Space Cowboys

måne og jorda
Vi klarer ikke å legge ned våpnene på Jorda. I et uendelig verdensrom uten forpliktende lover kan det bli det ville vesten.
NASA via Wikimedia Commons

Jeg skrev om en mulig kald krig i verdensrommet for et par år siden. Det er en høyst reell mulighet fordi det er ingen som har tenkt på tigeren. Det var et bilde jeg brukte i innlegget Nordmenn rir på tigeren. Jeg viste til et kinesisk ordspråk som sa at det er vanskelig å komme seg av hvis en rir på en tiger. Problemet er ikke å komme seg av, men å gjøre det uten at tigeren spiser deg. Ordspråket betyr at en må løse en situasjon nå eller bli fanget i en situasjon eller et dilemma det er vanskelig å løse seinere.

Det vil vel være en overdrivelse å si at det er bare fred og fordragelig på Jorda, f.eks. mellom de tilfeldig utvalgte landene Israel/Iran, USA/Russland, Iran, Syria og Kina. Romtraktaten fra 1967 skulle sikre fred i verdensrommet. Avtalen slår fast at stater ikke kan gjøre territoriale krav i verdensrommet eller hindre andre stater tilgang, heller ikke til Månen. Det er også forbudt med atomvåpen i verdensrommet.

USA vedtok en lov i fjor som åpner opp for privat amerikansk gruvedrift i verdensrommet. Det er flere private selskaper som arbeider seriøst med å sende mennesker til Mars, bl.a. Elon Musk. Hvis de lykkes i å opprette en permanent base kan de gjøre hva de vil så lenge de respekterer Romtraktaten. Elon Musk grunnla SpaceX, og siden det er en amerikansk farkost som eventuelt sender mennesker til Mars er det amerikansk lov som vil gjelde om bord. Det er sånn det fungerer i internasjonalt farvann på vår egen planet, og det samme prinsippet blir sannsynligvis brukt i verdensrommet.

Det kan bli et rot. De mest aktive i verdensrommet er USA, Russland, Kanada, Kina, Japan, India, Storbritania og Tyskland. Når vi vet at disse landene ikke bare beskytter sine regjeringers interesser, men også private forretningsinteresser fra sine land, kan en konflikt mellom f.eks. gruveselskaper bli bruk som et påskudd. Da kan det fort bli en konflikt om landområder der partene er stater og ikke private. Det er interessant at science fiction-forfattere har advart mot denne utviklingen i alle fall siden 1950-tallet, og nå nærmer vi oss den teknologien som gjør det mulig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s