Det multikulturelle eksperimentet

Det er tre ord som går igjen i den offentlige innvandrer/flyktningedebatten.

  • Assimilering er en forventning om at innvandrerne går opp i befolkningen, at de tilegner seg den dominerende kulturen i de landet de velger å flytte til.
  • Integrering vil si at innvandrerne kan få bevare kulturen, etikken, klesstilen og familiestrukturen sin i noen generasjoner, men samfunnet forventer at de etter hvert velger majoritetskulturen.
  • Multikulturalisme innebærer at innvandrerne ikke trenger å integrere seg, heller ikke på lang sikt. De lever på en måte i parallelle samfunn, etter kulturelle normer og verdier som blir praktisert i det landet de kom fra.

Det er mange som bruker multikulturalisme som et positivt begrep, og det høres i utgangspunktet positivt ut, for det innebærer at vi aksepterer forskjeller. De fleste bruker ordet i tide og utide fordi de tror at mangfold er et gode, men dette skaper store konflikter i Norge. Vi vil ha et multikulturelt samfunn, altså mangfold. Vi vil ha mange kulturer som lever side om side. Det betyr at staten må legge forholdene til rette sånn at det er mulig å leve som en gjorde i det landet familien utvandret fra. Myndighetene må altså anerkjenne disse kulturene og dermed gi opp tanken om en enhetskultur.

Det er sånn jeg har forstått multikulturalisme ikke snakk noen assimilering i det hele tatt fordi et krav om en enhetskultur kan være undertrykkende for minoritetskulturene. Multikulturalisme er også problematisk fordi det kan skape ulike nasjoner innenfor den samme staten. Det mest kjente eksempelet er kanskje Storbritannia der de seriøst vurderte å innføre sharialover bare for muslimene. Det er en reell problemstilling fordi mange muslimer ønsker seg sharialover.

Det vil i et multikulturelt samfunn være noen felles verdier som alle må forholde seg til, men disse begrenser seg til hovedsakelig til lovverket. Det er her myndighetene og folket tenker liitt forskjellig om multikulturalisme, for det har egentlig vært et eliteprosjekt. Det er urealistisk å tenke, som noen gjør, at assimileringen skal skje umiddelbart. Vi er alle et resultat av den kulturen vi vokste opp i. Det er personligheten vår, og det er ikke bare å bestemme seg for å forandre den. Det er derfor grenser for hvor mye vi kan forvente av den første generasjonen.

Myndighetene hadde derfor kanskje et poeng da de opprinnelig tenkte at de kunne la innvandrere velge de verdiene de ville. Antakelsen var at de ville foretrekke den rotekte norske kulturen innen to-tre generasjoner. De fleste europeiske land har sett en kollisjon mellom myndighetenes tanker rundt multikulturalisme og det folk flest tenker. Jeg tror mange er mest komfortable med en assimilasjon fordi multikulturalisme lett kan innebære at landet blir delt opp i flere nasjoner, noe som nesten skjedde i England.

Tanken var vel at vi skulle lære av hverandre, men det spørs om det var realistisk. De fleste nordmenn er ikke interessert i å lære av europeere, og da er det vanskelig å se at vi kan ha noe annet enn et høyst overfladisk forhold til f.eks. islam, hinduisme og katolisisme, tre livssyn som ikke kan gjemmes bak den fasaden nordmenn kaller den private sfæren. Det er nok forskning, offentlig statistikk og anekdoter fra innvandrere som forteller en annen historie enn den vi liker å fortelle. Det er en del av erindringskulturen vår.

Sannheten er at dette er et vanskelig land å utvandre til, også for de som kommer fra vestlige land. Det er nemlig ikke mye rom for mangfold her. Vi trenger imidlertid innvandring fordi vi har for lave fødselstall til å opprettholde en stabil befolkning. Det er likevel et spørsmål om vi gjør det rette når vi importerer langt flere enn vi kan sysselsette, og når flyktningene må leve i usikkerhet. Det har bl.a. vært noen tilfeller der barn født i Norge mistet oppholdstillatelsen etter ti år. Vi er ikke så sympatiske som vi tror, og det kan bli mange syrere som reiser høyst ufrivillig tilbake etter mange år her.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s