Krise på vent

Husker du tsunamien som rammet Thailand i 2004? Det var mange nordmenn på ferie der og dette var derfor en sak norske myndigheter måtte ta alvorlig. Statsminister Kell Magne Bondevik ble så vidt jeg husker kritisert for å ha overdrevet omfanget og behovet for hjelp for nordmenn som ble rammet. En kan undre seg over hva annet han kunne ha gjort, for det var vel ikke hans oppgave å satse på at det gikk bedre enn en kunne frykte den første dagen.

Vi har en liknende situasjon nå, for det er mange som hevder at regjeringen tok feil angående flyktningekrisen. Det er en håpløs forenkling av et komplisert spørsmål. Det kan være mange grunner til at vi ikke fikk den store bølgen, f.eks. at de strenge restriksjonene som mange europeiske land innførte virket. Det var nemlig bare 40 prosent av de som kom til Europa som var syriske flyktninger, og de andre har kanskje forstått at det ikke var så lett å komme inn bakdøra likevel.

Nå er det ikke over, selv om det har kommet stadig færre migranter og flyktninger. Det er nemlig ingen løsning i sikte for Syria, og situasjonen er ikke direkte stabil i land som Afghanistan, Libya, Irak og Somalia heller. FN meldte dessuten i sommer at det var hele 65,3 millioner mennesker som måtte flykte p.g.a. ulike konflikter eller forfølgelser i 2015. Les om det på sidene til UN Refugee Agency. Det er forøvrig flere internt fordrevne mennesker i Colombia enn i Syria.

Det er altså ikke umulig at det kommer flere. Jeg mener derfor regjeringen har grunn til å advare om konsekvensene, for den kan ikke håpe på at det vil ordne seg av seg selv. Den må tenke på det faktum at den norske økonomien er avhengig av oljeprisen, og den kommer sannsynligvis ikke til å bli stabilt høy i årene som kommer, med mindre det blir en virkelig stor krig. Det kan derfor bli en lang periode med store utfordringer for den norske økonomien.

Haugesund/Norge blir ikke nødvendigvis mindre norsk, men det blir flere som skal dele på ei mindre kake.
Haugesund/Norge blir ikke nødvendigvis mindre norsk, men det blir flere som skal dele på ei mindre kake.

Det er mange som mener at flyktningene kan betale for seg fordi de kan jobbe. De som sier dette tenker ikke på at det er vanskelig å komme hit uten språkkunnskaper og kvalifikasjoner, men med sterke fordommer i befolkningen. Det er nemlig mange innvandrere fra Afrika og Asia som har lang erfaring med en «god kandidat, men feil hudfarge-mentalitet» som finnes i norsk næringsliv. Sysselsettingen er derfor markant lavere blant disse to gruppene enn blant noen andre grupper i Norge.

Det er flere aviser som har tatt på seg oppgaven med å debunke det de mener er grums i den norske befolkningen. Det kan derfor ikke være sant at stor innvandring truer den norske velferden. Det er mulig de har et poeng i at den ikke gjør jobben alene, men det skal ifølge prognoser fra Statistisk sentralbyrå bli langt flere av oss. De tror vi kommer til å passere 6 millioner rett etter 2030, og tallet på innvanndrere skal doble seg fra 700 000 i dag til 1,4 millioner i 2040.

Det er mulig vi kan ha en så stor befolkningsvekst uten at det går ut over velferden, men det er ikke realistisk å tro at kvaliteten på velferden blir uforandret. Sysselsettingen er i dag på 67,2 prosent for befolkningen eksklusive innvandrere, mens den er nede på 40,7 prosent for afrikanere og 53 prosent for asiatere. Det sier seg selv at mindre oljepenger og flere individer utenfor arbeidslivet betyr at vi må kutte ganske kraftig i noen budsjetter. Brochmann-utvalget foreslo i 2011 at myndighetene satset på tjenester i stedet for kontantoverføringer, men det gjenstår å se om dette blir billigere for myndighetene. Vi vet at satsene som myndighetene betaler private aktører for en plass på asylmottak eller i barnevernsinstitusjoner gir et stort rom for profitt, for å si det forsiktig. Vi har dermed ingen garantier for at det blir et større fokus på å redusere utgiftene.

Jeg har skrevet mye om innvandring de siste par årene, og det er dette som har vært hovedbudskapet mitt. Vi må tenke denne tanken før det blir virkelighet. Alternativet er mye verre enn vi opplevde på 1980-tallet da det var mange som fortalte rasistiske vitser. Denne gangen kan det bli direkte farlig. Myndighetene må tenke langt framover; og gjerne på hvem vi trenger.

Det vi ser nå minner meg litt om økonomistyringen i norske fotballklubber, ikke minst her i Haugesund. Klubben har i årenes løp kjøpt spillere som var gode i sitt eget hjemland, men de ble en fiasko her fordi de ikke fant seg til rette. De kjøpte også en spiller de ikke kunne bruke fordi det var en regel om hvor mange ikke-europeiske spillere de kunne ha på laget samtidig. Det virker å være en forventning i media, i den politiske opposisjonen og blant folk flest om at vi skal ta imot alle som klarer å reise hit på egen hånd (mens vi gjerne ignorerer de som ikke har muligheter til å flykte). Vi har forventninger om at de skal oppføre seg som flyktninger, vise takknemlighet, jobbe, betale skatt og omfavne våre kristne verdier, eventuelt den noe spissborgerlige ateismen som stadig flere nordmenn velger. Det er ikke sikkert det går helt som vi forventer.

En ting er i alle fall sikkert. Statitistisk sentralbyrå forventer at det vil bli stadig flere gamle, og samme hva vi mener om det, er det ingen tvil om at dette innebærer dyre tjenester. Vi er tvunget til å importere unge mennesker, men hvis vi ikke vil at de skal jobbe for oss, har vi et problem.

Befolkningsframskrvninger 2016-2100

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s