Med sannhet som forbilde

Media er opptatt av distanse til den de intervjuer. Det er kanskje derfor journalister omtaler kildene sine som intervjuobjekt framfor intervjusubjekt. Det er som at journalistene er redde for at for mye empati skal påvirke den kritiske tenkningen de skal ha.

Det er et viktig poeng, men media liker likevel såkalte human interest stories. Da bruker de noe som vekker kraftige emosjoner, og det er få ting som virker bedre enn dyr og mennesker som lider. Media liker å ta opp aktiv dødshjelp, som er ulovlig i Norge. Det er også mange i helseveneset som mener det er uetisk. Det var konklusjonen til Karsten Hytten og Svein Aarseth fra Rådet for legeetikk da de skrev innlegget Leger og dødshjelp i Dagbladet. De er også inne på at når media og andre foretar spørreundersøkelser som gir en overveldende støtte til aktiv dødshjelp, lager de ofte et urealistisk scenario. Det er nemlig ikke mange som opplever et ubeskrivelig smertehelvete som aldri ser ut til å ta slutt. Det er mulig å gi lindring, men det er ikke alltid det kommer fram. Selv Human-Etisk Forbund synes ikke det var er veldig enkelt spørsmål da de behandlet det i 2013. De bestemte seg for ikke å ha noen mening. Media har likevel en tendens til å framstille dette som et enkelt spørsmål, og at det offentlige begår overgrep mot svake mennesker.

Jeg har skrevet om norske mediers dekning av flyktningekrisen og skal ikke repetere så mye av det, men det er ingen tvil om at samme hvor lite troverdig en historie virker, ser ofte ikke journalisten nødvendigheten av å stille kritiske spørsmål. Det virker som det er spesielt liten vilje til kritikk når de snakker med syriske flyktninger, eller migranter som gir seg ut for å være syrere. VG skrev f.eks. om to syriske flyktninger som ville reise fra Norge fordi de skal ha blitt behandlet som dyr her. Den ene skulle til Tyrkia, mens den andre ville tilbake til Syria.

De som foretok asylintervjuet ved Politiets utlendingsenhet skal ha vært rasistiske. Det ble pekt på at de to mennene ble ransaket, de hadde ikke øyekontakt under intervjuet, og politimannen og tolken skal ha ledd av asylsøkeren, uten at denne forstod noe av det som ble sagt. Det er mulig at de to syrerne oppfattet situasjonen rett, og at politimannens oppførsel var kritikkverdig, men jeg synes dette virker som et tynt grunnlag for en rasismeanklage.

Det ble også hevdet at kvinner og menn måtte dele dusjer på Refstad transittmottak, og de måtte dessuten dele rom med flere fysisk syke personer. Avisa laget en ekstrem kontrast ved å referere til en Frp-uttalelse om flyktning-luksus. Dette er opplysninger det burde være lett å få bekreftet eller avkreftet. Det burde også være naturlig å spørre om hvorfor de kom hit hvis det tydeligvis var en mulighet å reise tilbake.

bilde av nettbrett
Vi har en stor apetitt på nyheter, men avisene vil gjerne publisere stoffet billigst mulig. Foto: Adamr via freedigitalphotos.net

Det er generelt en svakhet i mange av disse sakene at journalisten er veldig opptatt av å gi et positivt inntrykk av intervjuobjektet, men vi får ingen vurdering om hvor stor fare flyktningene hadde vært i. Dette er relevant, for Mail Online skrev i september 2015 at bare 44 000 av de 213 000 flyktningene EU registrerte i april-juni 2015 kom fra Syria. Det er ikke det at vi ikke skal føle empati med andre som lider også, men det er et spørsmål om vi skal ta ansvar for alle ofre for kriger og fattigdom som bruker denne flyktningekrisen. De som blir intervjuet er kanskje ikke tjent med å fortelle sannheten, og det burde journalisten ha i tankene.

Det har vært mye synsing om rumenske tiggere som kommer til Norge, og blant anklagene finner en alt fra prostitusjon til organiserte mafiabander. Dagsavisen hadde en «human interest story.» Slik lever hun når hun ikke tigger i Norge er et intervju med en ung romkvinne som samler inn penger som hun skal bruke til å sende sønnen på skole. Det var en reportasje som ble skrevet mens politikerne vurderte forbud mot tigging, og var tydelig ment som et innlegg, men en fikk likevel mye relevant informasjon der. Etter en rekke negative overskrifter ble det flere positive. TV2 skrev at Gunn kunne ikke fordra tiggere – nå er hun bestevenn med rumenske Elena. Oppland Arbeiderblad skrev at 18 år gamle Lidia tigget for skolepenger i Gjøvik. Haugesunds avis har hatt overskrifter som Tigging er en ytring og Tigging er ikke et problem.

Jeg har jobbet som journalist selv og det er yrke jeg liker godt. En må likevel spørre seg om hva som er journalistens oppgave hvis det ikke er å informere om noe som faktisk har skjedd, samt å vurdere hvor troverdige kildene er. Journalister har makt til å ødelegge mennesker, og Tor Tønne-saken i 2002 var kanskje en påminnelse om at det er grenser for hvor langt en bør gå. Det er faktisk mennesker som blir intervjuet og ikke ting eller objekter, men samtidig med at vi skal ha empati må vi være klar over at mennesker er opportunistiske.

Når det gjelder dekningen av flyktningekrisen lurer jeg på hva media egentlig vil. Det blir gitt intrykk av at regjeringen har sviktet, selv om Stoltenberg-regjeringen faktisk hadde mulighet til å gjøre noe før flyktningene kom til Europa. Det var nemlig klare indikasjoner allerede da at dette var veldig dramatisk, noe den forrige regjeringen også innrømte. Sannheten er at det aldri har vært uenighet om at Norge skal ha en ganske streng innvandringspolitikk, og det er mer enn én Listhaug i hvert parti.

Det blir likevel gitt inntrykk av at dette er Listhaugs sololøp som strider mot det de andre partiene og det store flertallet av folket ønsker. Jeg er ikke sikker på om media rapporterer om noe som skjer, eller om det er de som skaper et inntrykk av Norge ikke kan overleve uten en Ap-regjering.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s