Sommerfuglord

En sommerfugl i hvitvinge-familien. Foto: Vladimir Kononenko/Naturhistorisk museum UIO. Lisens CC-BY-NC-SA
En kålsommerfugl i hvitvinge-familien.
Illustrasjon: Vladimir Kononenko/Naturhistorisk museum
UiO. Lisens CC-BY-NC-SA

Vi nyter et fantastisk vær for tiden og det er en sann glede å spasere gjennom sentrum med jentungen. Hun legger merke til detaljer mange av de andre som haster gjennom sentrum kanskje ikke er så opptatt av. En av de detaljene er sommerfugler.

Vi ser mange fine sommerfugler, mest hvite og gule, men noen er blikkfang i form av reklame i butikkvinduene. Vi går bl.a. forbi et renseri som har et klistremerke der ulike ord former en sommerfugl. Jeg har gått forbi der mange ganger uten å legge merke til det, og var derfor ikke helt med da dattera mi snakket om ordsommerfugl eller sommerfuglord i morges. Det var et fantastisk ord, for det finnes neppe noe mer poetisk enn bevegelsen til en sommerfugl. Den har et kort, men magisk liv, og det er nesten som at jeg ønsker å tro på feer. Jeg skulle gjerne hatt evnen til å beskrive denne poesien med ord.

Det er mye symbolikk i sommerfuglen. Det mest positive er kanskje larven som opplever mye vekst og medgang. Dette trygge stadiet blir avløst av mindre plass inne i kokongen, og en kamp om å komme seg ut i frihet. Disse bestrebelsene lykkes når puppen endelig blir en sommerfugl og kan utnytte potensialet sitt.

Det er ikke overraskende at sommerfuglen ble et tidlig kristent symbol på påske og dermed oppstandelse, men samme hva vi tror på er den et fantastisk symbol på håp. Det som kanskje er det skumleste med verden i dag er at mange er i ferd med å miste troen og håpet på at det kommer til å bli bedre. Hvis vi ser på den økonomiske situasjonen er det ingen tvil om at samfunnet er langt bedre rustet til å håndtere dårlige tider enn på 1930-.tallet. Det var mennesker i f.eks. USA som opplevde en desperasjon få i USA og Europa kan forestille seg i dag. Det var imidlertid ikke håpløse mennesker. Redningen ble faktisk sosialisme og elementer av velferdsstaten for landet som hater alt som minner om dette. Franklin Delano Roosevelts reformprogram New Deal betydde at staten tok på seg et betydelig økonomisk ansvar og hjalp bl.a. banker, bønder og kommuner. Det ble satt i gang statlige byggeprosjekter og programmer der mange av de 13 millioner arbeidsledige fikk jobb. Det var ikke jobber de ble rike av, men dette var likevel starten på den moderne amerikanske drømmen.

Den norske staten grep også inn og devaluerte krona i 1931. Den grep i tillegg inn i frie markedsmekanismer for jordbruksprodukter ved bl.a. statlige kornmonompol som skulle sikre stabile priser. Det var derfor sannsynligvis en følelse av at ting kom til å bli bedre. Nordmenmn er fremdeles priviligerte sammenliknet med de fleste andre, mens det er ganske dystert andre steder. Hvis mange nok mister håp kan det faktisk være vanskelig å snu trenden.

Roosevelt hadde kanskje en enda høyere status i USA før krigen enn Churchill hadde i England under krigen. Han fikk folket til å tro at det var mulig med forandring. New Deal gikk egentlig ut på å samle inn kortene og dele dem ut på nytt. Vi ser noe helt annet i dag. Jeg kan ikke se at noen politikere gir folket den troen på framtida som Churchill og Roosevelt gjorde, og det er dessuten mye som tyder på at mange får stadig dårligere kort å spille med. Jeg har sett et par overskrifter fra Oslo i det siste som sier det meste. En leilighet på 34 m² ble solgt for 3,2 millioner kroner, mens en på 19 m² gikk for 2 millioner. Jeg leste også om et nabolag i Egersund som ble bygget for unge etablerere, men i dag står noen av de ferdige husene tomme, mens andre ikke kom lenger enn til grunnmuren før prosjektet ble gitt opp.

Vi vil nok oppleve at det snur. Det vil bli bedre, men jeg er ikke sikker på om det blir det for alle. Vi trenger kort sagt flere sommerfugler. Ikke for å bidra til pessimismen, men VG skrev i fjor sommer at halvparten av sommerfuglene i Europa er borte. Det er nesten som at det er noe symbolsk i det. Jeg har imidlertid ikke gitt opp håpet, men for å være sikker gleder jeg meg litt ekstra over hver sommerdag, hver sommerfugl jeg ser, og hvert sommerfuglord jeg leser.

Hvis du ser en sommerfugl, men ikke vet navnet på den er artsdatabasen et godt sted å begynne søket.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s