Barndommens helter blir voksne

Det har blitt vanlig de siste par generasjonene å strekke ut ungdomsårene. Det var kanskje et valg for generasjon x, mens dette valget inneholder en god dose nødvendighet i dag. Utviklingen er kanskje ikke like tydelig i Norge som i f.eks. Storbritannia og USA, men det er noen her også som kanskje aldri klarer de store milepælene i voksenlivet (hus/leilighet, fast fulltidsjobb og barn).

Jeg følte nok at det var noe jeg gikk glipp av i ungdommen. Det var i en periode populært med goth, en subkultur som går tilbake til Victoriatiden i England, og jeg var litt tiltrukket av denne. Det var ulike grader selvsagt, og jeg hadde neppe valgt en rendyrket goth-stil, men nok til at det hadde blitt lagt merke til. Jeg lot det imidlertid bli med å høre på The Cure, Nick Cave og se filmer som The Addams Family, Edward Scissorhands, en rekke versjoner av Frankenstein og vampyrfilmer. Det hadde ikke vært lett å kjøre denne stilen alene. Jeg var ikke typen til å stikke meg fram, men jeg har alltid vært fascinert av denne stilen. Det var imidlertid en ungdomsfascinasjon.

Det var ulike grunner til at jeg ikke gjorde mange av de tingene jeg hadde lyst til, men jeg var nok typen som hadde gjort det hvis jeg hadde hatt en kamerat som dro meg med. Det dreide seg jo om sosiale ting. Jeg hadde også lyst til å reise på conventions som ungdom. Det var noe norsk ungdom på 80-tallet stort sett bare kjente som et amerikansk fenomen som av og til dukket opp i en film eller TV-serie, men jeg drømte om å reise til en Star Trek-convention i Nevada eller New Mexico. Det så veldig gøy ut å delta der sammen med venner, spesielt siden mange av stjernene fra de gamle seriene ofte dukket opp, men på et eller annet tidspunkt måtte jeg likevel ha gitt det opp. Jeg forstår derfor veldig godt de som gjør dette tidlig i 20-årene mens de kanskje har startet yrkeslivet og giftet seg eller fått en samboer, men det er vel en grense der det blir unaturlig og kanskje sågar creepy. Jeg var inne på det i Bronies og My Little Pony. Jeg skrev om et fenomen der tenåringsgutter og til dels voksne menn kler seg ut som en av skikkelsene i My Little Pony. Dette er en serie for jenter som de fleste jenter mister interessen for innen de er 11-12 år, så jeg forstår ikke hva det er som trekker eldre gutter til rosa ponnier. Jeg vil ikke kalle det en sunn interesse.

Dette er drømmebilen min. Noen ble inspirert av bilen som gjengen i Scooby Doo kjørte.
The Mystery Machine, bilen som gjengen i Scooby Doo kjørte, er drømmebilen min.
Foto: Lord Laitinen via Wikimedia Commons

Jeg har ikke tenkt så mye på dette siden jeg skrev Bronies for et par år siden, men jeg oppdaget nylig en liknende versjon av det samme fenomenet, men for jenter. Det er liknende, men ikke det samme, for det er tross alt naturlig at tenåringsjenter og sågar kvinner vil spille barndomshelten sin i et rollespill. Jeg var en stor fan av Scooby Doo og drømte lenge om å kjøre min egen mystery car. Det er likevel et spørsmål om hvor langt en kan gå.

Welma Dinkley var den smarte i motsetning til den tynne, forfengelige Daphne, men hun var den de andre kunne stole på. Hun var derfor et godt forbilde.
Velma Dinkley var den smarte i motsetning til den tynne, forfengelige Daphne, men hun var den de andre kunne stole på. Hun var derfor et godt forbilde.
Foto: Wikimedia Commons

Scooby Doo er en tegneserie som hadde premiere på amerikansk TV i 1969, og serien er fremdeles populær nok til at det blir produsert nye episoder for TV, kinofilmer og filmer som blir sluppet direkte på DVD. Velma Dinkley er den intelligente i gjengen og hun ble seinere en forsker ved NASA. Daphne er tynn, motebevisst og blir sett på som den vakre. Hun har likevel alltid hatt et konservativt image, selv om hun framstilles som uavhengig. Det er ikke unaturlig etter som målgruppen sannsynligvis er 8-12 åringer. Jeg kan forstå ønsket om å kle seg ut, og Velma er et ypperlig forbilde for unge jenter, men jeg synes likevel det blir betenkelig når de seksualiserer disse figurene som har vært en del av barndommen for mange. Jeg har som lærer hatt elever ned til 1.klasse som likte de ulike Scooby Doo-seriene, og dattera mi har også likt dem. Da er det noe som skurrer når jeg ser de bildene som ligger på nettet.

Jeg vil ikke legge ut noen bilder eller videoer her, men de som er nysgjerrige kan sjekke på nettet. Jeg vil likevel vise til en av de mer respektable, men som kanskje er med på å flytte grensene for hva barn gjør også. Da blir dette kostymet mer problematisk. Jeg mener ikke å henge ut ToxicRainbowsx på DeviantArt. Hun gjør sikkert ikke annet enn det jeg ville gjøre med goth eller Star Trek-figurer da jeg var ung, men hun har kanskje tatt seg noen friheter. Denne Velma har en stil som kanskje ikke er så uvanlig blant tenåringer i dag, men selv om figurene i Scooby Doo er tenåringer, er de langt mer konservative enn den versjonen av Velma hun viser. Denne serien var tross alt ment for barn.

Det er grenser for hvor langt en kan gå på disse nettstedene, så jeg sammenlikner ikke dette på noen måte med porno, men det er ingen tvil om at noen har gitt Velma et veldig moderne uttrykk. Det er som at det ikke er nok å være smart, modig, en god venn og sympatisk, men en må være sexy også. Jeg vil ikke tenke på hva som finnes på nettsteder som ikke har de strenge retningslinjene de fleste sosiale medier har. Noen vil kanskje si at dette er helt greit, at jeg er for konservativ, men jeg synes altså det er litt ubehagelig. Cosplay er forøvrig en forkortelse for costume play, og betyr at en tar på seg et kostyme og spiller en rolle. Hvis jeg hadde deltatt i cosplay som ungdom hadde jeg nok vært Lieutenant Data eller Spock fra Star Trek, eller Aragorn fra Ringenes Herre.

Det virker å være en trend nå at en tar noe fra barndommen og lager en voksen versjon. Den amerikanske kanalen ABC fikk mye oppmerksomhet i fjor da de viste en The Office-versjon av Muppet Show. Det skal sies at det har aldri vært et rent barneprogram, men det var noe barn kunne se sammen med foreldrene sine. Jeg kan ikke se sjarmen i alkoholmisbruk og utroskap blant noen av de andre heltene mine fra barndommen.

Hva mener du? Er det greit med voksne, sexy versjoner av de figurene vi likte i barndommen? Er det greit at voksne tar barnas verden med seg inn i et rollespill med andre voksne? Dette ble mange spørsmål, men er det bare jeg som synes at dette er litt rart?

Jeg hadde egentlig ikke lyst til å vise de bildene jeg reagerte på, men en kan finne noen ved å skrive Velma cosplay i søkeboksen på deviantart.com eller tumblr.com.

Reklamer

5 kommentarer om “Barndommens helter blir voksne

  1. Jeg vet ikke helt. Jeg liker for eksempel Frank Millers Batman, det blir vel et eksempel på barnekultur som dras i voksen retning, men på den annen side reagerer jeg på barnekultur som gjøres sexy. Jeg var forresten goth i min ungdom, men en av dem med altfor mye klær på.

    1. Jeg er enig i at dette ikke er enten eller. Barndommen min bestod av bl.a. av tegneserier som X-men, Fantastic Four, Spiderman og selvfølgelig klassikere som Sølvpilen, Fantomet, Tex Willer og På vingene og Spion 13. Jeg tror jeg var innom Batman også. Jeg kan se for meg at jeg hadde likt å bruke disse som utgangspunkt for et rollespill, bortsett fra at det krevde ferdigheter jeg ikke hadde, uten at det hadde vært spesielt urovekkende.

      Jeg synes likevel det blir spesielt å legge til et sexy image. Det var kanskje ikke rettferdig å vise til den kontoen på DeviantArt, for dette var ikke det verste eksempelet, men det var noen andre bilder jeg synes var like urovekkende som middelandrende menn i et My Little Pony-kostyme. Det er en ting å leke dette privat, men jeg synes det er unødvendig å legge det på nettet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s