De voksne forsvinner

Jeg håper nordmenn er smarte. Jeg håper de ser at hverken flyktninger fra arabiske land, migranter fra hele verden som søker et bedre liv eller tiggere (som stort sett er romani) på gata har noe ansvar for dårlige tider.

Produktivitetskommisjonen skrev i en rapport i februar 2016 at «lav produktivitetsvekst og lav produksjonsvekst siden 2005 har blitt maskert av høy oljepris og kraftig oppbygging av verdier i pensjonsfondet.» Det som stjal de store overskriftene i media var likevel kommisjonens prognose som sier at hvis situasjonen forblir uforandret må vi sannsynligvis betale 65 prosent skatt i 2060 for å opprettholde de tjenestene vi har i dag.

Dette er sannsynligvis et «worst case scenario», men det er ikke urealistisk etter som vi er altfor avhengige av olje og gass. Jeg tror ikke det er så mange som tenker noe særlig over at det i denne situasjonen sannsynligvis er mer fornuftig å hjelpe flyktningene der snarere enn her. Det er det som har vært regjeringens mål, men jeg vil tro at media har en annen løsning etter som de har vært temmelig nedlatende på dette punktet. Jeg venter i spenning på hvordan journalistene foreslår at vi skal løse dette. Sysselsettingstall fra SSB viser forøvrig at 56 prosent av innvandrere fra Asia og 42 prosent fra Afrika arbeider. Det spiller ingen rolle hvor mye de ønsker en jobb, og hvor mye nordmenn ønsker at syriske flyktninger har et høyt utdanningsnivå fra en institusjon som NOKUT faktisk kan få en bekreftelse fra. Sannheten er nok en litt annen, og dette er noe vi må ta med i beregningen. Hvis vi støtter flyktningene nå, og det bør vi absolutt gjøre, må vi støtte dem like mye når det rammer oss selv. Det er det altruisme er, men vi må gjerne rette kritikk mot de som har mest ansvar, den nåværende opposisjonen.

Det er gjerne høyresida som få skylda for fattigdom, mens venstresida skal rydde opp i rotet. Utviklingen i Storbritannia viser kanskje en ny trend som kan ramme oss også. Det var ifølge en rapport fra desember 2013 flere fattige i arbeid enn fattige pensjonister og arbeidsledige (6,7 millioner mot 6,3 millioner). Dette kan skape mange problemer hvis det rammer oss også, og vi kan i verste fall få en del mennesker som faktisk på en måte ikke blir voksne. Det er fem vesentlige ting de fleste ønsker å oppnå som voksne: Eie/leie hus eller leilighet, gifte seg eller ha en samboer, heltidsjobb og helst en fast jobb, få barn og spare penger.

Dette er et stort problem i Storbritannia, og selv om det er fire land i denne unionen som har en lang tradisjon for store sosiale ulikheter, har det det blitt mye verre. Den engelske avisa Guardian spurt leserne sine om deres historier, og du kan lese noen av dem her. De snakker om millennials, de som ble født mellom 1980 og tidlig på 2000. Jeg avslutter med en morsom kommentar fra noen millennials:

Jeg har forøvrig skrevet en del om roboter tidligere. Vi nærmer oss den tida da maskiner kan ta over flere jobber som mennesker utfører i dag. En rapport fra Bank of America hevder at roboter kan ta over så mye som 45 prosent av produksjonarbeidet innen 2050, mot 10 prosent i dag. Hvis den utviklingen som produktivitetskommisjonen frykter, virkelig skjer, kan dette få fortgang i arbeidet med å få maskiner i arbeid. Hva skal vi gjøre da?

Vi bor i et land som tross alt har en del sosiale program. Jeg tror vi kan se migranter fra uvanlige land. Jeg kan se for meg at f.eks. amerikanere reiser til Canada og briter reiser til Skandinavia. Tenk om strømmen hadde snudd, og portugisere flyttet til Marokko eller italienere til Tunisia eller Libya?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s