Statlig gambling

Det er veldig mange idrettsanlegg ved Haraldsvang i Haigesund. Jeg tipper det er en del tippemidler der, noe som er veldig bra for barneidretten i kommunen, men skal Kullturdepartentet oppfordre til gambling eller bør vi ha råd til det uten?
Det er veldig mange idrettsanlegg ved Haraldsvang i Haugesund, og antakelig en del tippemidler. Det er bra for barneidretten i kommunen, men skal Kullturdepartentet oppfordre til gambling, eller bør vi ha råd til det uten?

Det er flere år siden jeg kikket på nettstedet til Norsk tipping, men jeg ble nysgjerrig etter den siste konflikten mellom John Arne Rise og fotballforbundet. Den tidligere storspilleren er på slutten av fotballkarrieren sin og vil avslutte den i Norge.  Han får imidlertid ikke spille på høyere nivå enn 3. divisjon fordi han er ambassadør for Betsson, som er en konkurrent til Norsk tipping.

Espen Fadnes er en av verdens beste vingedraktflygere, en idrett som ble tatt opp som en offisiell idrett i det internasjonale fallskjermforbundet i fjor. Jeg vet ikke hvordan den saken endte, men ifølge en artikkel i Nettavisen fra mai i fjor lå det an til at han måtte legge opp som proff fordi sponsoravtalen hans med Betsafe kom i konflikt med Norsk tipping.

Ansvarlighet blir også trukket inn som at argument, bl.a. i en kronikkk som Stian Seland, styreleder i Landsrådet for Norges barne og ungdomsorganisasjoner og Mina Gerhardsen, Generalsekretær i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan, skrev i Dagbladet. De kritiserte en kronikk som John Carew hadde skrevet i forsvar av utenlandsk spillselskaper i Norge.

Det virker litt rart å snakke om ansvarlighet når jeg ser på nettstedet til Norsk tipping. De har fremdeles de gamle spillene der en kan spille seks ulike lottopill og flax, i tillegg til at en kan satse penger på en rekke idretter så og si hver dag. En kan også spille ulike kort og rulettspill. Jeg vil påstå at Norsk tipping er veldig aggressive i markedsføringen sin. De går veldig langt for å få nordmenn til å spille mer, og de gjør det ved å hevde at visjonen «vi gir drømmen en sjanse» er noe positivt. De viser også til samfunnsoppdraget sitt som går ut på «å tilby et ansvarlig og attraktivt spilltilbud der overskuddet går tilbake til samfunnet,»  Norsk tipping er et aksjeselskap som er unnderlagt Kulturdepartementet, men det blir feil å hevde at det er bedre å oppmuntre til gambling fordi det er staten som står bak.

Norsk tipping har noen begrensinger for å hindre spillavhengihet, men det er så vidt jeg har forstått mest opp til hver enkelt kunde å bestemme grensene. Jeg vil tro at det likevel er mulig, for de som er oppfinnsomne nok, å omgå de begrensningene som Norsk tipping har lagt inn i systemet. Jeg synes det er ganske betenkelig at staten er en så aggressiv kasino-eier, samtidig som den bruker samfunnsoppdraget som et argument. Da blir budskapet at vi hjelper samfunnet, og barneidretten, hvis vi spiller mer.

Ifølge en artikkel på Wikipedia utgjør skatten i Norge 40-45 % av BNP. Vi skal i tillegg finansiere veier gjennom bomringer og veiavgift, og gudene vet hva bensinavgiften egentlig skal brukes til. De partiene som var mest opptatt av at «dette skal vi klare», ville sende regningen for flyktningene til oss skattebetalere. Krf foreslo bl.a. å øke strømavgiften. Jeg har bodd i USA, der de også betaler skatt, og har erfart hvordan det er å leve i et land der en ikke får mye igjen for skattepengene. Vi har fått en god del igjen i Norge, ikke minst et helsevesen, og jeg har derfor vært rimelig tilfreds. Det er likevel noe i meg som protesterer når staten krever stadig mer av skattebetalerne, samtidig som de kaller dette en ansvarlig politikk. Politikere er også flinke til å kritisere de som ikke vil bidra.

Det hender jeg spiller litt selv, og er ikke ute etter noe forbud. Det er imidlertid et spørsmål om hvor stor del av finansieringen vi skal bidra med. Hvor mye hjelp kan vi regne med fra myndighetene i framtida? Det kan se ut til at skattepengene ikke rekker like langt lenger. Hvis det stemmer er det kanskje en betydelig motivasjon for pengemaskinen Norsk tipping. Det kan likevel se ut til at dette er en utrolig sløsing, for selskapet ble kritisert av Riksrevisjonen i 2014 etter at nettokostnadene hadde økt med hele 29 % det foregående året.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s