Du er demokratiet

Vi har nettopp feiret overgangen til et nytt år. Jeg håper at den overgangen/nullstillingen av økonomien som noen venter i år blir like smertefri.
Vi har nettopp feiret overgangen til et nytt år. Jeg håper at den overgangen/nullstillingen av økonomien som noen venter i år blir like smertefri. Foto: Franky242 via freedigitalphotos.net

Hvis du konsekvent melder dommedag vil denne standhaftigheten før eller seinere lønne seg. Du trenger ikke lete lenge for å finne you tube-kanaler som år etter år advarer mot polskifte, asteroider, planet x, illuminati, anti-krist, kollaps av både dollaren og den amerikanske unionen etc. De som snakket mye om Maya-kalenderen for noen år siden helgarderte egentlig, for det var ikke snakk om at det ville skje noe i 2012. Mayaene hevdet, så vidt jeg forstod da, at kalenderen var en syklus som gjentok seg formodentlig i det uendelige, men at denne overgangen mellom syklusene var en periode med uro. Da sikret en seg hvis det tok lenger tid.

De som kanskje har de beste argumentene for at noe negativt kommer til å skje er de som snakker om økonomien, og spesielt den amerikanske. Dette skjer ikke bare blant de som liker å spekulere i konspirasjonsteorier. Jeg har prøvd å finne kilder som tyder på at økonomien ikke er friskmeldt.

Arbeidsledigheten i USA er nede på 5,1 prosent, som er det laveste på 7 år, og ifølge denne artikkelen i Washington Post blir det skapt stadig flere jobber, men dette har ikke resultert i noen lønnsvekst. Det kommer bl.a. av at det er 6,5 milioner amerikanere som jobber deltid, men som ønsker seg en heltidsjobb. CNBC skriver om den såkalte U-6, som er en indeks for de arbeidsledige og undersysselsatte (enten fordi de ikke får en større stilling, ikke har økonomiske fordeler av å jobbe mer eller har gitt opp å få en jobb). Dette tallet er også på vei nedover, men denne ledigheten er likevel på 10,3 prosent. Bernie Sanders har også kritisert Obama for disse tallene.

Det skjedde noe rart i USA omtrent ei uke før jul. Da hevet Federal Reserve renta. Dette var ventet og mange aviser skrev i forkant om hvorfor dette var en god ide. Jeg forstår meg ikke på økonomi, så jeg vet ikke hvorfor det er lurt å bremse julehandelen mens økonomien er i «recovery.» Det har den vært siden 2008. Recovery innebærer en prosess mot det som er den normale eller ønskede situasjonen, altså vekst. Jeg antar at en renteheving er lurt hvis veksten er så kraftig at den kan føre til inflasjon. Det blir spennende å se om amerikanerne opplever vekst i 2016 eller om kritikerne faktisk har et poeng, at de skjuler svakheter.

Thom Hartmann ga ut boka The Crash of 2016 for to år siden. Han peker på at det er stadig flere amerikanere som bruker 100 prosent eller mer av lønna, som betyr at de bruker ulike former for kreditt. Dette skaper et inntrykk av vekst i en periode. USA Today har en interessant artikkel der de hevder at det var millioner av amerikanere som aldri kom seg over finanskrisen i 2008. Thom Hartman valgte november 2016 fordi det er da Obama flytter ut av Det hvite huset. Han hevder at finanskrisen startet før 2008 og at den ikke er over i USA. President George Bush satset på å utsette problemet, men det fungerte bare nesten. Krisen startet noen måneder før valget og det hjalp nok Obama. Det ble tydelig mot slutten av regjeringstida til Bush at landet var i en resesjon. Det er mange som mener at Obama har brukt den samme taktikken, og hvis det stemmer kan vi vente et skred mot slutten av dette året.

USA har tatt et stort skritt framover etter tidligere økonomiske kollapser, og det er derfor mye som tyder på at det kanskje hadde vært en fordel hvis myndighetene lot banker og investorer gå konkurs. Overgangen blir derimot veldig dramatisk, og det er vel grunnen til at ingen vil la det skje mens de har makta. Det er allerede mange amerikanere som ikke klarer seg uten hjelp fra slektninger. Hva skjer når heller ikke slektningene klarer seg uten hjelp?

Jeg skal ikke gå inn i de ulike konspirasjonsteoriene, men det er noen som mener at en tilsynelatende urelatert hendelse kan bli brukt som en unnskyldning. Det trenger ikke være så stort som de mest dramatiske forslagene peker på, men hvis økonomien er så svak som enkelte mener, kan den amerikanske administrasjonen peke på denne hendelsen og si at politikken deres virket. Det var denne ytre hendelsen som spolerte. Denne unnskyldningen kan være så lite som at Puerto Rico (øygruppe som tilhører USA, men er definert som territorium og ikke delstat) ikke klarer å betale gjelda si. CNN meldte for et par dager siden at Puerto Rico sliter med å håndtere gjelda. Det ser ikke veldig dramatisk ut foreløpig, men det kan fort blir det når en først kommer i denne knipa og stadig flere unge mennesker reiser til fastlandet. Hva skjer hvis økonomien er svakere i flere delstater og territorier enn mange har trodd?

Det er ikke bare tilfeldigheter som styrer verden. Noen ganger er det bevisste tanker, for ikke å si baktanker, som er hele motivasjonen for å starte en krig f.eks. eller å påvirke oljeprisen eller valutaen. Denne motivasjonen har ikke nødvendigvis med demokratiet å gjøre. Thom Hartman oppfordrer alle til å bli aktive med å arbeide for det som er viktig. Han vil at vi skal holde de politiske lederne ansvarlige. Han kaller denne kampanjen for Tag You’re It, eller for å si det på en annen måte: Du er demokratiet.

Det bør være en del av de fleste menneskers nyttårsforsett.

Reklamer

2 kommentarer om “Du er demokratiet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s