Englene blant oss

Det amerikanske forsvaret bruker også
Det amerikanske forsvaret bruker også «engeltre-programmmet» for sine ansatte. Dette er et tre for barna til noen av de som er stasjonert ved flybasen i Okinawa, Japan. Foto: U.S Air Force via Wikimedia Commons

Et av de store problemene i dag er at vi ikke når noe særlig utenfor den organiasjonen vi er medlemmer av. Det gjelder dessverre kirkene også. Jo, de samler inn penger og deltar i mange gode prosjekt, men når det gjelder lokalt arbeid må det som regel en katastrofe til for å bevege oss. Det er nok Frelsesarmeen som er flinkest, og selv om noen i vårt religionsfrie samfunnn vil tvinge dem til å tenke og tro som alle andre, er armeen egentlig overlegent flinkest i klassen.

Jeg liker små handlinger som hvem som helst kan delta i, men det blir vanskelig hvis det ikke er noen som organisererer dette. Jeg har ikke noe imot Frelsesarmeens julegryte. Den ble innført for godt over hundre år siden for å hjelpe de fattige, og den redder fremdeles jula for mange familier, men jeg kan også tenke meg noe spesielt til barna. Jeg kunne tenke meg å øremerke pengene til barna, som det så fint heter.

Det er stadig flere fortvilte foreldre som ikke makter å gi barna sine den jula de ønsker. Det er noen som ikke får gaver og mange som ikke får noe i nærheten av det de ønsker. Jeg ønsker meg derfor et «engletre.» Frelsesarmeen i USA har noe de kaller for et Angel Tree. Det fungerer på den måten at de legger ut et søknadsskjema. Disse er tilgjengelige på f.eks. kjøpesentra, arbeidskontor, kirkene og selvfølgelig på nettet. Foreldrene kan deretter søke på vegne av barna sine. De må opplyse om inntekter og faste utgifter etter som dette er ment for de som ikke har råd til å feire jul. Det er bare Frelsesarmeen som kjenner identiteten til barnet, men de skriver ned den informasjonen kjøperen trenger på en engel laget av papir, d.v.s. alder, kjønn, størrelse på klær og hva barnet ønsker seg. De henger deretter denne engelen på et juletre som er plassert på en offentlig plass, f.eks. er kjøpesenter. Hvem som helst kan deretter ta en av disse englene med seg og kjøpe en gave. De må pakke den inn og levere den til Frelsesarmeen som sørger for at det rette barnet får gaven.

Dette blir stadig mer aktuelt i Norge fordi forskjellene mellom oss øker, og myndighetene vil nok ta på seg stadig færre oppgaver. Da blir det viktigere enn noensinne at vi tenker på andre. Det er en utvikling som vil øke i tempo med et økende antall innvandrere, mens det sannsynligvis ikke blir skapt tilsvarende flere jobber. Når det gjelder flyktningene kommer vi snart over i en ny fase. Det har vært veldig akutt i noen uker, men livet blir formodentlig litt mer normalt for flyktningene etter hvert. De fleste av dem er nok muslimer, og jul betyr ingenting for dem, men siden 10-12 % av syrerne er kristne, er det ikke umulig at vi også får noen kristne.

Det er snakk om mennesker som har forlatt alt, og julegaver er det siste de har vært opptatt av på reisen. Det er derimot viktig for barn og jeg foreslår derfor at kirkene går sammen om å organisere engletrær i Norge. Når det gjelder muslimer kunne vi hatt noe liknende i forbindelse med Id. Nordmenn har etterlyst en mulighet til å bidra. Dette er et veldig enkelt tiltak, og det forandrer ikke livet, men det hadde vært en god start. Livet i den nordlige utkanten av Europa er kald nok som det er.

Det er jo så mange ateister i Norge likevel og de feirer egentlig ikke jul, men på denne måten får de likevel en anledning til å gjøre noe som faktisk er veldig i julens ånd, for hva er jul hvis ikke å gi gaver og håp til mennesker som trenger det mest? Det gjelder dessverre oss kristne også, for vi har mistet mye av det solidaritetsaspektet vi fikk med kristendommen. Vi har vært vant til at myndighetene ordner det meste. Jeg tror ikke vi kan regne med det i framtida. Dette er et felt der vi faktisk kan og bør ta etter amerikanerne.

Vi tenker gjerne at det er de som gjør gode gjerninger som er englene blant oss, men i dette prosjektet er det barna som er engler. Jeg oppfordrer derfor alle til å gi en gave til en engel.

Angel Tree Gifts for Needy Children, Central Arkansas

Reklamer

2 kommentarer om “Englene blant oss

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s