Norske kamikazeflygere

Jeg har skrevet mye om flyktningekrisen på denne bloggen tidligere, og har kort sagt vært positiv til den moderate innvandringen vi har hatt i Norge. Det er forøvrig en politikk alle partiene på Stortinget har støttet, og det har derfor ikke vært den motpolen mellom Frp og Ap en kan få inntrykk av at det har vært. Jeg har derimot vært skeptisk til den type masseinnvandring vi har sett i Sverige. Ikke fordi jeg ikke ønsker å hjelpe flere, men fordi jeg tror en moderat innvandring hadde hjulpet flere, samtidig som vi reduserte risikoen for oss selv.

Jeg har sett en del overskrifter i det siste som gjør meg litt betenkt. Jeg lurer på om nordmenn har tenkt langt nok. Jeg tror ikke Fylkesmannen i Oppland har gjort der. Christi Kvam hevder at det har vært for stort fokus på utgifter og mener derfor at flyktningene kan redde bygder som sliter med fraflytting og en aldrende befolkning. Det er for det første et temmelig stort ansvar. Vi snakket om mennesker som har opplevd krig, og kanskje har behov for langvarig oppfølging hvis de ikke har hatt regelmessig tilgang til helsetjenester. Vi kan kanskje velge en litt annen strategi enn å sende dem ut av byene fordi de skal hjelpe den aldrende befolkningen der. De reiser neppe fra det livet de hadde i Syria for å gi nødhjelp til de norske bygdene.

Den andre tingen er at det er en grunn til at ungdommen flytter fra bygdene. Det er ikke jobber der. Jeg bodde fire år i Dalen i Vest-Telemark og to år i Halsa i Meløy kommune i Nordland. Begge bygdene hadde rundt 800 innbyggere. Jeg snakket som lærer med en del av ungdommene der, og det var en vanlig oppfatning at de ønsket ei framtid i hjemkommunen sin, men de visste at de ikke hadde noen. Det blir rart hvis vi finansierer flyktninger sånn at de kan bo på bygda, mens resten må flytte mot sin vilje.

Da er vi inne på den forbitrelsen som kan oppstå mellom nordmenn og innnvandrere. Det er ikke rettferdig, men dessverre ikke uvanlig at mange retter sinnet sitt mot innvandrere. Ikke nødvendigvis fordi de kommer fra en annen kultur, men fordi de kom hit sist. Vi har verken århundrer med erfaring eller noe som minner om masseinnvandring, og jeg har derfor vist til  USA i tidligere innlegg. De første europeerne som bosatte i det som seinere utviklet seg til å bli USA kom fra England og Frankrike. Den neste bølgen kom fra Irland og Skandinavia, og den tredje gruppa bestod av utvandrere fra Portugal, Spania, Italia og Hellas. Det var ikke sånn at de som hadde opplevd diskriminering og forfølgelse i Europa viste empati for de som kom til Amerika etter dem. Det spilte ingen rolle at de hadde en felles forhistorie. De som hadde blitt en del av smeltedigelen ville ikke del med de som kom seinere.

Det er en vanlig utvikling når det blir kamp om ressursene. Det kunne få mer ekstreme utslag og den kjente hekseprosessen i Salem, Massachusetts, som Arthur Miller skrev et skuespill om, dreide seg om sjalusi og eiendommer anklagerne ville overta. Jeg tipper det er noen fellestrekk mellom de historiske hekseprosessene over hele verden, og selv om rasisme vanligvis ikke får så dramatiske utslag, er det mange av de samme drivkreftene som ligger bak.

Det var muligens et utslag av det som gjorde at populistiske holdninger om innvandrere på 80-tallet ble delt like raskt som i dagens sosiale medier. Vi kan late som at det var et fåtall medlemmer av ulike innvandrerskeptiske organisasjoner som ga uttrykk for negative holdninger, og vi kan ha omtalt dette som grums, men jeg tror det var mer utbredt enn vi liker å innrømme. Jeg hørte som tenåring mange voksne som vitset om at hvis de smurte ansiktet med skokrem og gikk til sosialkontoret, ville de få alt de ba om. Jeg hørt t.o.m. de antikke beskyldningene om at menn fra andre land kom hit for å ta jobbene og kvinnene våre. En kan le av latterlige uttalelser som dette, men det er ingenting ekte rasister frykter mer enn at norske kvinnner får barn med f.eks. afrikanere. De vil se litt mindre afrikansk ut for hver generasjon, og hvis en følger «én-dråperegelen» vil en rasist se på alle i denne slekta som forurenset, bortsett fra at ingen kan se det.

Jeg nevnte innledningsvis at jeg har lest noen overskrifter i det siste som gjør meg betenkt. Den ene saken handler om Daisy-May Hudson. Hun er en 24 år gammel filmskaper fra London som hadde bodd sammen med en en mindre søster og mora i en leid leilighet de siste 13 årene. Husverten, en stor supermarkedkjede, bestemte seg for å selge unna alle mindre eiendommer. De ble dermed kastet ut og havnet i en vanskelig situasjon som hjemløs. Kommunen ga dem to rom i en nedlagt militærkaserne. Det var et stort sjokk for ei hardtarbeidende mor i et land som faktisk ikke er veldig ulikt vårt, selv om de nok har et klarere klasseskille. Daisy-May Hudson laget en dokumentarfilm om opplevelsen sin. Dette er traileren:

Jeg sier ikke med det at dette er framtida vår, men det kan bli resultatet av at det blir større kamp om ressursene, og noen må tape. Samme hvem det blir, oss eller innvandrerne, så vil det være tragisk. Den andre saken jeg vil nevne kommer fra den danske avisa Jyllandsposten. Det har blitt skrevet og snakket mye om en voksende uro i Sverige for det store presset den massive innvandringen har på velferdsstaten. Jeg vet ikke om situasjonen er så prekær som artikkelen antyder, men det er ingen tvil om at dette er veldig alvorlig. Nå har vi ikke hatt noe i nærheten av de sammme flyktningetallene i Norge, men mange regner med at det vil øke på her også. Det er  sannnsynligvis et resultat av at opposisjonen på Stortinget presser på og vil åpne opp for alle som kommer. Det er grunnen til at vi ser at det kommer mange som ikke er syrere, mens de som trenger hjelp er fanget i flyktningeleirer i Jordan, Tyrkia og Libanon.

Opposisjonen er i en sjelden gunstig posisjon. Den krever handling fra regjeringen. Den krever at vi tar i mot flere og Venstre vil t.o.m. ha disse i arbeid, noe jeg antar betyr at vi skal ignorere arbeidsledige nordmenn. De kan gjøre dette uten å ha noen plan eller tanker om hvor dette skal ende. Den kan kreve ting den ikke kunne levd med selv og vil derfor sannsynligvis utnytte situasjonen mest mulig fram til neste valg. Krf vil sågar gå gjennom statsbudsjettet og la folket betale regninga. Det er det Knut Arild Hareide mener er å ta ansvar. Jeg mener det er vanvitig uansvarlig å oppmuntre mennesker til å komme her. Det er mange private aktører på eiendomsmarkedet som gleder seg, men det kan ellers bli en stor belastning.

Jeg har tidligere foreslått, som Jan Egeland gjorde nylig også, at vi hjelper flyktningene i den regionen de kommer fra. Hvis vi hjelper hele regionen med å skape arbeidsplasser, skoler og et helsevesen, kan vi sannsynligvis spare dem for en lang og strabasiøs ferd til Europa. Alle har krav på hjelp, men ingen burde kunne kreve at de får den i Europa. Det er likevel noen som må komme hit til oss, men vi kan hente dem selv. Da kunne vi valgt de som virkelig trengte hjelp. Det er mange som ikke liker tanken på å tildele hjelp basert på at en tilhører den rette religionen, men det er ingen tvil om at de kristne i Syria og Irak har blitt forfulgt i mange hundre år. Det startet ikke med IS og vil ikke stoppe når IS har blitt nedkjempet. Jeg kan ikke se for meg at de kristne skal flytte tilbake til de naboene som sviktet dem.

Det trenger ikke gå så dårlig som mange frykter, men hvis det gjør det er det faktisk ikke innvandrere som er problemet. Vi blir vår egen verste fiende. Vi utsletter oss selv i frykten for at noen skal tro at vi er intolerante. Overskriften viser til begrepet altruistisk selvmord som den franske sosiologen Emile Durkheim skapte. Det er et selvmord en begår fordi samfunnet eller de en føler seg mest knyttet til forventer det, f.eks. den gamle tradisjonen med kamikazeflygere eller harakiri i Japan. Den altruismen vi har sett tendenser til i Sverige og Tyskland er nesten på det nivået, og den norske opposisjonen virker å ha den samme tankegangen. Det er kanskje en gambling som lykkes, men det virker nesten som at de tenker at det ikke spiller noen rolle. Det virker faktisk som at de forventer den samme tankegangen fra hele folket.

Det er foreløpig umulig å vite hva eller hvor de vil med denne agendaen, men det kan se ut til at de har en.

Flyktningene kan redde bygdene

Reklamer

En kommentar om “Norske kamikazeflygere

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s