Kampen om Norge

Lederen i justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik, holdt et foredrag om ytringsfrihet for videregående elever på Lillehammer denne uka. Hun viste til Pegida, en organisasjon som demonstrerer mot islamsk innvandring, og stilte et retorisk spørsmål: Kan man ha en rolle som lærer i samfunnsfag og samtidig gi uttrykk for slike meninger? Hun mente at svaret var et klart nei.

Jeg kjenner ikke noe særlig til Pegida. Jeg har sett en del veldig negative overskrifter i avisene, men er ikke sikker på om dette er et uttrykk for at organisasjonen har brutt loven eller at mange nærmest får et panikkanfall hvis noen våger å kritisere islam. Hvis Pegida har oppfordret til å utøve vold mot muslimer e.l. er jo saken grei. Da kan en straffeforfølge lederne og organisasjonen vil sikkert gå i oppløsning, men hvis de holder seg innenfor loven blir holdningen til lederen av justiskomiteen mer problematisk. Det spiller ingen rolle hvor mye en misliker andres meninger. Det viktige er om de respekterer loven, og det ville være rart om vi skulle ødelegge karrieren til ansatte som holdt seg innenfor det lovlige. Det hadde neppe gjort oss mer demokratiske enn de vi angriper.

Mange vil huske at Siv Kristin Sælmann, journalist ved NRK Sørlandet, skapte en enorm indignasjon i det norske folket da hun hadde et lite kors rundt halsen under en sending. En skulle tro at vi hadde blitt utsatt for det groveste overgrepet det er mulig å tenke seg. Hvis vi holder oss til Hadia Tajiks holdning kan en lure på om det er mulig for noen å undervise religion eller filosofi i det hele tatt. Jeg hadde selv en kristendomslærer på ungdomsskolen som la stor vekt på at sitt medlemskap i Human-Etisk Forbund og jeg har aldri hørt mer forkynnelse enn i hans timer.

Det neste skrittet blir å si at det ikke er mulig å ha en offentlig rolle hvis er medlem av et tros og livssynssamfunn, og det inkluderer forøvrig Human-Etisk forbund. Det kan dermed gå så langt at en blir kalt inn til et møte med sjefen hvis noen har sett at en gikk inn i en kirke, synagoge eller moské. Det er en latterlig idé selvsagt, men det kan virke som at vi ikke helt takler overgangen til sekularismen.

Jeg mener det er rimelig at et demokrati har lover og regler som gjelder alle grupper. En kan ikke gi noen grupper rettigheter de andre ikke har. Det hadde derfor vært urimelig hvis muslimske lærere fikk forbud mot skaut mens kvinner fra andre trossamfunn kunne kle seg som de ville. Jeg aner ikke hvordan rettssystemet virker, men synes det lukter rettssaker av dette. Hvis en mister jobben fordi noen mener en ikke har rett til et privatliv, har en rett og slett mistet mulighet til å ha en karriere.

Hadia Tajik holder en lav religiøs profil, men kommenterte sin muslimske tilhørighet i mai siden noen mente at hun ikke kunne være muslim og gift med en vantro samtidig. Jeg har ikke noe problem med det, men samme hvor sterke barrierer hun setter mellom jobb og privatliv, vil tilhørighet til en religion komme i konflikt med det prinsippet hun vil åpne for i forhold til samfunnsfaglærere. Hadia Tajik svarte på spørsmålet om sin egen tilhørighet etter at hun først hadde vegret seg. Hun mente det var en privatsak. Hun nevner i det siste utspillet sitt spesifikt en som er kritisk til den religionen hun representerer. Jeg er ikke sikker på om hun lot følelsene til islam ligge hjemme i dette tilfelle. Det er kanskje ikke mulig heller, men hvis vi godtar at politikere kan skille mellom jobb og fritid, hvorfor kan vi ikke godta det for andre, de vi ikke liker?

Det er store ord, men dette dreier seg på en måte om hvilket samfunn vi ønsker. Det er kampen om Norge.

Sivs kors nådde verdenspressen
Vil ikke ha ekstreme samfunnsfaglærere
Jeg er muslim

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s