Europas overlegenhet

Jeg er fremdeles uten pc og må nøye meg med telefonen for tiden. Det blir dermed mindre research, men har noen tanker å dele likevel. Jeg skrev en del om rasisme og integrering i sommer, et problem som forverres av at det offisielt ikke eksisterer i Norge, mens realiteten viser noe helt annet. Jeg har skrevet en del om den syriske flyktningekrisen i det siste, en krise de fleste land har et delansvar for. Det er hovedsakelig fordi vi gjorde det motsatte av det vi gjorde i Libya og Irak, nemlig for lite og for seint.

En kan undre seg over hvordan det skal gå med syrerne. Det kommer en del her ved egen maskin, og jeg mener å ha hørt tall som 600-800 per uke. Jeg antar at disse kommer i tillegg til de 8000 Norge har påtatt seg ansvaret for på ubestemt tid. Jeg kjenner ikke til hvor mange av dem som er syrere, men antar at de utgjør den største gruppa, men det er sannsynligvis mange nasjonaliteter blant dem. NRK meldte forøvrig i 2006 at 1400 irakere i Norge hadde falsk identitet. Det kan godt skje denne gangen også etter som det sannsynligvis vil være en del kurdere blant flyktningene som kommer.

Det er mange mennesker som lever i flyktningeleirer og trenger hjelp. Dette er fordrevne mennesker  som lever på grensa mellom Den demokratiske republikken Kongo og Rwanda. Innbyggerne styrer seg selv, men får viktige tjenester fra FN. Kanskje kunne vi gjort mer der fl
Det er mange mennesker som lever i flyktningeleirer og trenger hjelp. Dette er fordrevne mennesker
som lever på grensa mellom Den demokratiske republikken Kongo og Rwanda. Innbyggerne styrer seg selv, men får viktige tjenester fra FN. Kanskje kunne vi gjort mer der flyktningene bor?
Foto: Wikimedia Commons

Det har blitt skrevet og sagt mye om hva dette vil koste. Jeg skal ikke begi meg ut på noe regnestykke, men viser til Tore Hansen som har skrevet mange bøker om kommuneøkonomi. Han sier til Dagbladet at det sannsynligvis vil koste 600 000 kroner per år for en familie på fire. Utdanning, språkopplæring og helsetjenester kommer i tillegg. Jeg vil tro at det vil bli et ekstra press på PPT, BUP og voksenpsykiatrien. Nå er det kanskje ikke så interessant hva det koster på kort sikt, men jeg tror en del av de som snakker varmt om åpen innvandring også forventer at de skal beholde de godene vi har i dag, men det er ingen selvfølge. Les en artikkel fra NRK om hva de tenker om dette i Sverige. Det sier seg selv at hvis arbeidsledigheten blant innvandrere er høy, og at de unge dermed ikke klarer å kompensere for gamle/syke innvandrere, og det faktum at innvandrere generelt tjener mindre enn nordmenn, blir det en nedgang i skatteinntekter.

Ingen vet hvor langt tidsrom vi snakker om, men det er i alle fall ingenting som tyder på en snarlig løsning i Syria. Dette er ikke ment som innvandring. Det er ment som beskyttelse i en tidsbegrenset periode, men hvor lenge er for lenge i forhold til å sende familier tilbake igjen? Flyktningene må uansett belage seg på en tilværelse der livet er på vent, men prøve å bli en del av det norske samfunnet. Norge har ikke noen gode erfaringer med integrering, men la oss si at mange av disse syrerne klarer den jobben selv. Det kan bli mange brutale scener når norske myndigheter forventer at de skal reise tilbake igjen. Norge har krevd det av andre, så hvorfor skal syrerne stå i en særstilling? Det kan bety at barn som er født i Norge, og ikke har forutsetninger for å leve i et muslimsk land, blir tvunget ut. Dagens regler krever at begge foreldrene må være norske statsborgere for at barn født i Norge skal bli det automatisk.

Det bor i øyeblikket 5 000 syrere på norske mottak. De har fått opphold og venter bare på at norske kommuner skal ta imot dem, men det er sannsynligvis dårlig økonomi som hindrer kommunene. Jeg tror det er fornuftig å holde igjen, for flyktningene må jo bli en del av samfunnet, og det kommer ikke gratis. Statistiska centralbyrån i Sverige anslår at befolkningen der kommer til å øke med 150 000 per år, og dette er hovedsakelig innvandring etter som fødelsraten i Sverige er på 1,9. Dette gir et veldig press på det svenske samfunnet. Nå trenger det ikke bli like vanskelig i Norge, men jeg tror det blir det hvis vi antar at store mengder innvandrere automatisk blir assimilert. Det krever mye av oss andre også, men hvor mye er vi villige til å gi slipp på?

Det virker som at mange sliter med å forstå konsekvensene av en utvikling mot gettoer eller t.o.m. enklaver av minoriteter som ikke er en del av samfunnet, og heller ikke trenger å forholde seg til samfunnet. England er bare ett av flere europeiske land som faktisk vurderte seriøst å innføre Sharialover for den muslimske befolkningen sin. For å sette det på spissen kunne medlemmer av alle andre trossamfunn forvente en frihet engelske muslimer ikke hadde, og muslimene trengte heller ikke forholde seg til engelsk lov. Nå ble det ikke Sharialover i England, men det er betenkelig at det i det hele tatt ble vurdert.

Jeg tror mye av uroen i Midtøsten og Nord-Afrika har oppstått fordi vi er en en del av en allianse som gjerne misforstår situasjonen. Når NATO handler er det gjerne fordi denne alliansen ser på en sterk sentralmakt, som en diktator eller konge gjerne representerer, som udemokratisk (Iran er faktisk det eneste landet i regionen som er uavhengig). Vi antar at vi gir de undertrykte «brødrene» og «søstrene» våre bedre liv ved å innføre demokratiet, mens vi ender opp med å innsette de vi erklærte krig mot. Det verste er kanskje at vi i denne iveren etter å redde folk sannsynligvis drepte like mange som diktatoren gjorde i løpet av tida si ved makta.

Jeg vet ikke hva det kommer av at vi stiller oss i kø for å vise at vi er mer tolerante enn alle andre. Når det gjelder syrerne er det vel ingen som har gått like langt som Tyskland og Sverige, og resultatet er at mange nasjonaliteter flokker til disse landene. Jeg har vært inne på i tidligere innlegg at det er ingen som trenger mer hjelp enn de over to millioner kristne syrerne, for det blir vanskeligere for denne minoriteten å reise tilbake igjen etter krigen. Problemet er at det er helt tilfeldig hvem som får hjelp, og det et ikke utenkelig at de kristne taper igjen.

Jeg stiller spørsmål ved om vi har et slags Hitler-kompleks eller et overlegenhetskompleks som kanskje skjuler det motsatte, d.v.s. utilstrekkelighet og mindreverdighet. Vi skal til stadighet vise at ikke bare er vi europeere bedre enn vi var på 1930 og 40-tallet; vi er også mye flinkere enn andre i samtiden. Det gjelder innen alt fra miljøvern til seksuell legning til innvandring. Det er noe desperat ved denne atferden. Vi ser likevel at til tross for mange vakre ord om at EU står for forbrødring sitter dette langt inne både innenfor og utenfor Europa.

Vi tenker fremdeles som forskjellige land og jeg har tro på at verden fungerer best hvis vi beholder forskjellene. Det er ingen tvil om at moderat innvandring er positivt for samfunnet, men når den blir så stor som den er i noen land, blir den en belastning. Det er defor det gagner begge parter best å hjelpe lokalt, og jeg tror ikke mange hadde reagert negativt hvis vi f.eks. svidde av 15 milliarder i midtøsten, vel å merke hvis pengene gikk til permanente løsninger for folket, og ikke til å støtte regjeringer eller opprørere i disse landene.

Det er ingen tvil om at den politiske og økonomiske eliten ønsker en verden der det ikke finnes stater, noe som kanskje er grunnen til at noen ser ut til å oppmuntre til kaos, men jeg er skeptisk til den utviklingen. Men vi skal hjelpe der det er behov. Jeg tror ikke vi gjør det ved å invitere noen til Norge når vi sannsynligvis kunne gjort langt mer for langt flere i den regionen de kom fra. Jeg tror samtidig land som Saudi Arabia og De Forente Arabiske Emirater har et større ansvar enn de har påtatt seg.

Jeg har noen tanker om hvorfor vi bør hjelpe og kommer sannsynligvis tilbake til det snart.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s